Poslechněte si záznam vystoupení Operní gala Zuzany Markové a Lukáše Klánského

20. srpen 2022

Poslechněte si záznam vystoupení dvou mladých českých umělců, kteří se představili 30. ledna 2021 v liduprázdné Dvořákově síni. Pandemická opatření nedovolila účast publika, ale oba hudebníci to dokázali obrátit ve svůj prospěch a vytvořili večer plný klidného soustředění a meditativního ztišení.

Zuzana Marková, která už má za sebou vystoupení třeba v pařížské Opeře Garnier, v londýnské Covent Garden nebo v japonské Suntory Hall, představovala unikát už v čase studia na Pražské konzervatoři. V prvním ročníku totiž začala studovat hned tři obory – vedle zpěvu take klavír a dirigování. A jako zpěvačka dostala tu nejlepší myslitelnou průpravu – coby dcera sólistky opery ND v Praze Jiřiny Markové byla v kontaktu s hudbou, zpěvem a dramatickým uměním od nejranějšího dětství, kdy se batolila kolem klavíru, u něhož matka cvičila nebo vyučovala. Mimo to samozřejmě pravidelně docházela do divadla na představení a na zkoušky.

Všestranné hudební školení na Pražské konzervatoři považuje Zuzana Marková za zásadní i z pohledu svého zaměření na sólový zpěv. Dokáže si zahrát jakýkoli klavírní part, případně se sama doprovodit – což prý po ní jednou požadovala komise při předzpívání v divadle. Dokáže se zorientovat v orchestrální partituře, nemá-li k dispozici klavírní výtah dané opery. A neocenitelnou praxi získala take díky svému sbormistrovskému působení v Dětské opeře Praha. Dnes žije střídavě v Čechách a v Itálii, kde potkala svého životního partnera a založila rodinu. Zuzana Marková si pro pražský koncert, který jsme vysílali v přímém přenosu, připravila italský a český repertoár, Lukáš Klánský se zapojil i jako sólista několika virtuózními drobnostmi.

Operní gala Zuzany Markové a Lukáše Klánského |  Dvořákova síň 30. ledna 2021

Koncert si můžete poslechnout přesně tak, jak loni v lednu zazněl, včetně průvodního slova přímo z místa i včetně přestávky, ve které jsme si připomínali někdejší Italský rok na Vltavě pořady o italské kuchyni a Petrarkových sonetech.

Spustit audio

Související