Poslední debata Obamy a McCaina

16. říjen 2008

Američtí prezidentští kandidáti Barrack Obama a John Mc Cain měli v noci na čtvrtek poslední možnost předvést své debatní umění. Sešli se na Long Islandu, aby se potřetí a naposledy veřejně střetli před očima několika set přítomných diváků - a samozřejmě dalších desítek milionů u televizní obrazovky. S trochou ironie by se však dalo říci, že hlavní hvězdou se nestal muž jménem Barrack nebo John, ale Joe. Americký drobný podnikatel přezdívaný klempíř Joe, o němž se debatující zmínili asi pět-a-dvacetkrát.

Celá věc vznikla před pár dny v Ohiu, kde se na demokratického kandidáta Obamu obrátil muž jménem Joseph Wurzelbacher. Jak se ukázalo, jde o majitele malé klempířské firmy, který měl obavy, že Obamův plán na daňovou reformu postihne lidi jako je on. Obama jej ujistil, že má na mysli dobro všech, a že jeho cílem je - cituji - rozprostřít bohatství všude kolem.

Co budou Obamovy plány znamenat pro lidi, jako je klempíř Joe pak zajímalo i moderátora večera, a samozřejmě také Obamova protikandidáta McCaina. Ten využil tohoto malého incidentu k tomu, aby ubezpečil Američany, že Obamovy plány postihnou příslušníky americké nižší střední třídy, na něž ostatně měla zapůsobit už jeho volba kandidátky na viceprezidentu Saru Palinovou. McCain v debatě prohlásil, že dobře ví, co znamená Obamův obrat "rozprostřít bohatství". "Vezmeme Joeovy peníze, dáme je senátoru Obamovi, a on je rozprostře kolem", řekl ironicky McCain.

Obama odvětil, že jeho cílem je snížit daně pro 95 procentům Američanů. Nevyvrátil ovšem podezření mnoha Američanů, že daně nakonec zvýší, podle jeho plánu by měly vzrůst daňové odvody těch, kdo vydělávají více než 250 tisíc dolarů, protože daňové úlevy se týkají domácností s příjmy pod 200 tisíc dolarů.

Právě hospodářská budoucnost USA byla hlavním námětem devadesátiminutové debaty. Vždyť ještě před rozpoutáním poslední finanční krize bylo jasné, že letošní rozpočtový rok, který končí na přelomu září a října, skončí rekordním schodkem čtyř set pět-a-padesáti miliard dolarů - a nyní přibude ještě dalších 700 miliard, které chce Bílý dům vložit do stabilizace finančního trhu.

Moderátor vyzval oba kandidáty, aby podrobněji popsali, jak chtějí ušetřit peníze. Obama poněkud všeobecně slíbil, že projde rozpočet položku po položce a odstraní financování všech programů, které nejsou efektivní. McCain novináře uspokojil o něco více, když jmenoval několik položek, které by škrtl. Mezi nimi byly například dotace na etanol, který nahrazuje fosilní paliva.

Obama zaútočil na McCaina s tím, že jeho hospodářské návrhy jsou pokračováním Bushovy politiky, která zklamala. Na to republikánský kandidát reagoval dosti podrážděně - a od současného prezidenta se distancoval. Obama ovšem tvrdil, že McCain byl dosud vášnivým přívržencem dosavadního republikánského prezidenta, a proto Amerika potřebuje změnu.

Američtí komentátoři se obecně shodují na tom, že debata představovala poslední možnost pro McCaina aby Obamu zatlačil do kouta. Proto převážně útočil a Obama se bránil. Mnozí se také shodovali na tom, že to vlastně McCainovi neprospělo. Bylo na něm vidět, že je netrpělivý, rozčilený a špatně se ovládá, kdežto Obama celkem úspěšně hrál svou oblíbenou úlohu pobaveného pozorovatele.

Během devadesáti minut se kandidáti dotkli i dalších citlivých otázek, jako je postoj k interrupcím, jmenování soudců nebo změny klimatu. Zatímco Obama podpořil rozvoj alternativních zdrojů energie a mluvil o zavedení úsporných automobilů, McCain žádal větší podíl jaderné energie a vyšší produkci ropy v oblastech, kde se zatím dostatečně netěžilo.

Průzkumy veřejného mínění jednoznačně určily jako vítěze Obamu. Například podle údajů CNN zvítězil poměrem 58 ku jedenatřiceti procentům, podle CBC šlo dokonce o ještě větší rozdíl. Podle průzkumu televize Fox News zvítězil Obama i u voličů, kteří zatím nebyli rozhodnuti, což je neméně důležité než absolutní čísla.

Poslední prezidentská debata byla zatím nejostřejší co se osobních útoků týče, a podle mnoha názorů vlastně už rozhodla o tom, jak volby dopadnou. Jiní komentátoři ale varují, že zatím ej předčasné dělat jakékoli závěry, protože ankety o výsledku předvolební debaty nejsou totéž co volby samotné.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio