Poslední letošní nálož hudebních novinek! Na koně nasedají Yumi Zouma, Channel Tres a Blue Uandi

14. prosinec 2023

S koncem roku 2023 přinášíme i poslední várku novinek a je neobyčejně nabobtnalá. Který rapper pokřtí album v hospodě? Kdo si zamiloval Japonsko natolik, že tam nahrál EPčko? Jak zní brněnsko-pražští Blue Uandi nasedající na koně? Čí sonický úder poslušně přijímáme? A je klid vzácný? V novinkové rotaci Radia Wave rozhodně. Devítistopou selekci zastupuje meditativně flausící Channel Tres, na gaslighting upozorňující Rina Sawayama nebo žánrově fluidní Lil Yachty. Gimme Da Lite!

Yumi Zouma - Desert Mile

Credits: Charlie Everley Ryder, Christie Ann Simpson, Joshua Paul Burgess, Olivia Grace Campion
Label: self-released
Album: EP IV

Je to skoro dva roky, kdy alt-popoví Yumi Zouma vydali kritikou ceněné album Present Tense. Všichni čtyři kapelní členové jsou sice z Nového Zélandu, aktuálně jsou ale situováni různě po světě. To hlavně během pandemie způsobilo, že pro ně bylo téměř nemožné se scházet. Loni odehráli přes 70 koncertu po 13 zemích a zalíbilo se jim hlavně v Japonsku. Právě tam, v poklidné čtvrti Yutenji pracovali na jejich čtvrtém EPčku příhodně pojmenovaném IV. Posledním singlovým přírůstkem k nahrávce, kterou Yumi Zouma vydali ještě teď před koncem roku, je hořkosladká a pro ně typicky melancholická skladba Desert Mile. Na zvuku všech čtyř písniček, které na EP dostaly i remixové verze, se podíleli Kenny Gilmore (Weyes Blood, Julia Holter) a Tom Healy (The Chills, Marlon Williams).

Blue Uandi - Nasedl na koně

Credits: David Machovský, Martin Konvička
Label: self-released
Album: Nasedl Na Koně single

Pražsko-brněnské duo hudebníků Blue Uandi se před koncem roku připomíná novým singlem nazvaným Nasedl na koně. Blue Uandi dohromady tvoří David Machovský spolu s Martinem Konvičkou, kteří se ve svých skladbách často snaží propojit popovou hudbu s tou klubovou. Nasedl na koně je pro ně velkou změnou minimálně v jednom ohledu. Jedná se o jejich první písničku, kde nezní angličtina, tu tady střídá čeština se slovenštinou. I přesto skladba rezonuje klasickým Blue Uandi zvukem – modulované vokály, taneční beat, zvláštně nasekané samply a vtahující kompozice. Přidejte k tomu důvtipnou vizuální identitu, a stejně jako my tušíte, že jde o jedno z nejzajímavějších čerstvých jmen tuzemska.

Lil Yachty & Southside - Gimme Da Lite

Credits: Alec Michael Tolkin, Joshua D. Goldenberg, Joshua Luellen, Max Lord, Miles Parks McCollum
Label: Epic
Album: Gimme Da Lite single

Atlantský rapper Lil Yachty má za sebou nabitý rok. Na jeho začátku vydal explozivní album Let’s Start Here, se kterým zabrousil až do pro rappery vzdáleného světa psychedelického rocku. Ve společných tracích s rappery Despotem a J. Colem se zase vrátil zpátky ke své tradičnější formě. Střihnul si i zářez ve spolupráci se společností Netflix, která jeho skladbu The Paradigm použila jako závěrečnou skladbu k filmu Leave the World Behind. My rotaci osvěžujeme jeho aktuální trapovou spoluprací s producentem Southsidem, tedy trackem Gimme Da Lite, který se má objevit na novém albu druhého jmenovaného umělce.

Rina Sawayama - Imagining ft. Amaarae

Credits: Adam Crisp, Ama Serwah Genfi, Lauren Aquilina, Rina Sawayama, Vic Jamieson
Label: Dirty Hit
Album: Hold The Girl (Bonus Edition)

Anglicko-japonská zpěvačka a modelka Rina Sawayama vydala své druhé album Hold the Girl loni v září. Teď se k desce vrací a vydává ji v rozšířené podobě s dvojicí nových skladeb. Jednou z nich je nová verze skladby Imagining, v níž nyní hostuje ghansko-americká R&B zpěvačka Amaarae. Ta loni výrazně bodovala s deskou Fountain Baby. Pod písní Imagining jsou jako spoluautoři podepsaní také producenti Stuart Price a Clarence Clarity. Text je podle Sawayamy o zážitku s tzv. gaslightingem a vrací se v ní k vztahu, který měla v sedmnácti s podstatně starším mužem. Píseň byla inspirována skupinou blink-182 a singlem zpěvačky Katy B s názvem Katy on the Mission.

Royel Otis - Heading For The Door

Credits: Otis Pavlovic, Royel Maddell, Dan Carey
Label: Ourness
Album: Pratts and Pain

Australská indie-rocková dvojice Royel Otis existuje čtyři roky a pojmenovala se podle křestních jmen dvou hudebníků, kteří ji tvoří. Royel Maddell a Otis Pavlovic se potkali v Sydney a po dvou letech pilování svého stylu nahráli debutové EPčko Campus. Loňské třetí EP Sofa Kings už bodovalo v australské hitparádě a dvojice za něj dostala nominaci na australských výročních cenách jako objev roku. I proto se teď hodně čeká od jejich debutu Pratts and Pain, který vychází na začátku února. Pochází z něho singl Heading For The Door, který nese stopy produkce od Dana Careyho. „Někteří z nás chápou, že klid je vzácný, ale když začne chaos a ovládne všechno kolem, je lepší si prostě sednou a přijmout to. Přestaň mířit ke dveřím,“ vysvětlují Royel Otis text svého nového singlu.

Channel Tres - Walked In The Room

Credits: Sheldon Young, Maurice Powell, Roman GianArthur
Label: RCA
Album: Walked In The Room single

Channel Tres je v playlistu Radia Wave stálicí už poměrně dlouho. Jeho mix housu, rapu a funku je neodolatelný a potvrzuje to i jeho novinka Walked In The Room. Za pět let od prvního EP Channel Tres vydal několik dalších EP, přičemž to poslední, šesté, vyšlo letos pod názvem Real Cultural Sh*t. Kromě toho stihl také hostovačku na skladbě producenta Kaytranady Stuntin’ nebo klubovém hitu Impact SG Lewise a Robyn. Na roztančeném singlu se rodák z kalifornského Comptonu pouští podle tiskové zprávy do filozofování o životním stylu. My spíš skladbu, kterou si produkoval sám, označujeme za příjemně meditativní flausení v Los Angeles. Kromě vydávání hudby se rapper vydal také na vyprodané evropské turné, v rámci něhož se zastavil třeba v Berlíně, Paříži nebo v Londýně.

Isabella Lovestory - Fuetazo ft. Villano Antillano

Credits: Burke Battelle, Camilo Padilla, Christian Dinamarca, Isabella Rodriguez Rivera, Villana Santiago Pacheco
Label: Giant Music
Album: Fuetazo single

V Hondurasu narozená a v Montrealu žijící hudebnice Isabella Lovestory se věnuje popově klubové tvorbě, loni vydala své debutové album Amor Hardcore a letos na něj navazuje již druhým singlem. Fuetazo v překladu znamená tvrdý nebo silný úder, ten v novinkové rotaci Radia Wave poslušně přijímáme. O produkci reggaetonem nasáklého tracku se postarali producenti Kamixlo a Dniamarca. Není tak překvapením, že na Fuetazo hostuje portorická rapperka Villano Antillano. „Obě děláme, co chceme, aniž bychom následovali nějaká pravidla, a chceme, aby se tak lidé cítili, když poslouchají tuto píseň,“ vysvětluje.

Yot Club & spill tab - Lauren

Credits: Claire Chica, Ryan Kaiser
Label: self-released
Album: LAUREN single

Korejsko-francouzská hudebnice spill tab je usazená v Los Angeles a svým blaženým bedroom popem nás obohacuje od roku 2019. Dlouhohrajícího alba jsme se od ní ale pořád nedočkali. Po červencovém EP KLEPTO teď spojila síly s žánrově spřízněným písničkářem a producentem z Mississippi, který si říká Yot Club a výsledkem je tklivý singl Lauren o neplánovaném odcizení. „Miluj mě prázdně jako liminální prostor,“ zpívá se v tracku, který potěší všechny fanoušky takzvaných liminal spaces.

Rohony & mdmx - Toni Kroos

Credits: Adam Rohony, Lukáš Zálesák, Zdeněk Pejchal 
Label: Warner
Album: Superfly

Žádný rapper asi ještě nekřtil svou novou desku v hospodě na vesnici, ale Rohony není jen tak obyčejný rapper. Na začátku prosince vydal své třetí studiové album Superfly, které oslaví 22. prosince ve svém rodném městysu Stařeč nedaleko Třebíče v hospodě svého otce. Deska hodně těží z „vesnických“ témat a spolu s producentem mdmx tady často samplují i zábavové kapely. Skladba Toni Kroos ale navazuje na fotbalovou tematiku jeho starších singlů – ostatně ve stejném duchu se nese i seriál Návrat krále, v němž Rohony mapuje návrat na fotbalové hřiště své vesnice, kde kdysi hrával.

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.