Poslední minuta zápasu

9. duben 2014

Robert Tamchyna

…aneb Boj na život a na smrt.

Z kulisy fanoušků v rádiu slyšíme hlas sportovního reportéra s jeho charakteristickou dikcí.

REPORTÉR … skvělý Procházka, který přihrával na Bureše, výborně, pěkná akce - domácí i jejich fanoušci teď (sice) dávají do hry srdíčko, ale jako by jim občas docházely síly…

Rádio postupně do podkresu, slyšíme ho v pozadí, reportáž pokračuje, ale už jen jako zřetelná kulisa, jsme v jiném prostředí – sanitka, houkačka, možná nějaký monitor, nepravidelný tep srdce a rozhovor lékaře s dispečinkem /mluví do telefonu/vysílačky.

REPORTÉR …Plašil na přihrávce, ale nic z toho, možná poslední větší útok hostí… - viděli jsme hodně krizových situací, v druhé půlce to pro domácí vypadalo na klinickou smrt…

LÉKAŘ Jo, jsme na cestě – zástava, resuscitace, zatím se drží – ano, u něj doma, cože? – díval se na fotbal, fanoušek. (ten fanoušek může být vyřčen spíš s pochopením)

Závěr reportérova podkresu už by měl být přechodem zpět na stadion/do rádia.

REPORTÉR …poslední minut(k)a, nějaké selhání by teď na samém konci nebylo na místě - ale pozor, nečekaný kousek, Kohout a góóooool. Tak to byla další infarktová situace.

Závěr reportáže už by měl být přechodem zpět do sanitky, reportáž pokračuje stejně jako předtím jako zřetelná kulisa v sanitce – důležitý je lékař a jeho „samomluva“ při resuscitaci – výboj defibrilátoru atd.

REPORTÉR Hosté už nezaváhali a domácí bohužel nenašli adekvátní odpověď - a závěrečný hvizd píšťalky, je konec, je dobojováno.

LÉKAŘ Nevzdávej to, chlape, no tak… sakra, ještě jednou…, pojď /dělej

Závěr reportérova podkresu – tučně – slyšíme už bez doktora jako kulisu spojenou s tím nepříjemným zvukem monitoru – zástava, houkačka a rádio.

LÉKAŘ Vypni to, Karle, nemá to cenu, ztratili jsme ho.

Houkačka pomalu doznívá, vypínáme monitor a slyšíme už jen rádio.

REPORTÉR …Taková tedy byla poslední minuta dnešního zápasu. Napsala nekrolog pro domácí, šance na jejich záchranu totiž definitivně skončila.

Hlas reportéra se na konci ztrácí v halasu fanoušků, stejně jako na začátku se z něj vynořil.


Osoby a obsazení
Reportér: Pavel Petr
Lékař: Luboš Veselý

Autor: Robert Tamchyna
Režie: Petr Mančal
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Hudební spolupráce: Tomáš Pergl
Produkce: Dana Reichová


>> Zpět na hlasování

Spustit audio