Poslední předvánoční Rozhlasové hry živě

15. prosinec 2009

Na poslední výlet v letošním roce jsme se vypravili do Berouna, kde jsme navštívili Gymnázium Joachima Barranda. Režisér Aleš Vrzák se rozhodl nechat studenty vybrat ze tří her, které natočil. V konkurenci Vykřičených domů a Salzburského guláše vyhrála hra španělského dramatika Sergiho Belbela s názvem Mobil, která nese podtitul telefonická digitální komedie. Autor s ní slaví velký úspěch nejen ve Španělsku, ale i v Německu, Itálii, Slovinsku a dalších zemích.

Děj se odehrává na nejmenovaném evropském letišti krátce po teroristickém útoku. V takto vyhroceně dramatických chvílích se mobil stává nejen pomocníkem a jedinou možností spojení s okolním světem, ale i pokušitelem. Umí přece víc - fotit, natáčet...a zdánlivě snadněji než z očí do očí také řešit osobní problémy. Celá hra se tak v podstatě odehrává jako telefonický hovor. Někdy spolu účastníci hovoří přímo, jindy prostřednictvím hlasové schránky, ve které si nechávají velmi vznětlivé vzkazy a říkají si věci, které by si z očí do očí nikdy neřekli. Hlavními postavami jsou vznětlivá dívka (Andrea Elsnerová), její opuštěná matka (Hana Maciuchová), atraktivní mladík (Jan Dolanský) a luxusní topmanažerka (Simona Stašová), které svede dohromady zmíněná nečekaná událost.

Pro většinu studentů to bylo první setkání s rozhlasovou hrou a tak jim na konci poslechu režisér Aleš Vrzák několika větami přiblížil, jak vlastně taková hra vzniká, jak se vybírají herci, jak doprovodné zvuky apod. Ke slovu se dostal i kolega Michal Plšek z Českého rozhlasu Region, Středočeský kraji, který pozval studenty k poslechu regionálního vysílání. Akce proběhla ve velmi příjemném předvánočním duchu a již se všichni těšíme na nový ročník.

Spustit audio