Postavený dům nemá být prázdný, říkají zakladatelé databáze opuštěných staveb

7. únor 2019

„Důležité je, aby se o těch věcech mluvilo. Často totiž zmizí stavby v tichosti, aniž si toho všimneme,“ říká Petr Zeman, jeden ze zakladatelů portálu Prázdné domy.

Na webu, který funguje od začátku roku 2015, najdete přehlednou mapu a databázi opuštěných objektů, a to včetně fotky nebo příběhu konkrétního domu. „Není to databáze všech prázdných domů. Objektů je tam dnes přes tři tisíce a vzniká to tak, že nám dobrovolníci posílají tipy a my je do databáze zařazujeme. Takže pokud tam najdete nějaké území, které je hodně obsazené, nemusí to znamenat, že tam je prázdných domů nějak výrazně víc, ale že tam máme aktivního spolupracovníka,“ vysvětluje Zeman.

Přesná lokace i současný majitel

Prvotním cílem projektu je upozornit na stav, v němž se často cenné i památkově chráněné objekty nacházejí.

Areál bývalé továrny Pragovka (stav v únoru 2014)

„Je tam i přímý odkaz do katastru, takže každý si tam může najít současného majitele,“ doplňuje Zeman. Majiteli opuštěných domů jsou firmy, instituce i stát. Využití se u některých objektů hledá složitě, řešením pro část staveb by byly krátkodobé pronájmy – což je ale praxe, která se u nás zatím příliš nevžila.

Chátrají i perly v centrech měst

V databázi figurují různé typy staveb, od industriálních objektů po nevyužívané zámečky. Najdete tam ale i příklady z center měst.

Dům uměleckého průmyslu v Praze na Národní třídě – v dobách své slávy a na jaře 2018, kdy ho fotil Radomír Kočí

„Vadí mi osud Domu uměleckého průmyslu v Praze na Národní třídě od Oldřicha Starého. Je to výrazně funkcionalistický dům v té autentické podobě, sice dnes vypadá velice špatně, ale já tam vždycky vidím ten potenciál. Je to na jedné z nejdražších tříd, dalo by se s tím dělat moc krásných věcí, bývala tam pasáž s krásnou dvoranou. Tak to je taková moje srdcovka, myslím, že by se to mělo dát dohromady,“ uzavírá Petr Zeman.

Poslechněte si celý záznam pořadu včetně příspěvku o nové slovenské databázi současného umění ARTBASE a hudby, kterou k tématu prázdných domů vybral Dominik Gajarský.

Spustit audio

Související