Používejte demokracii, nebo o ni přijdete, říkal Frank Zappa

1. únor 2024

„Nejsem náboženský fanatik, neberu drogy, nejsem republikán ani demokrat a jsem relativně normální,“ řekl o sobě americký kytarista, zpěvák a skladatel Frank Zappa. Pro někoho byl géniem, pro jiné podivínem, sám o sobě říkal, že je jen chlápek s velkým nosem a legračními vlasy, který je schopný čehokoli. V pořadu Portréty o něm hovoří hudební publicista Petr Dorůžka.

Ve své tvorbě bořil Zappa hranice mezi rockem, jazzem a vážnou hudbou. Byl tvrdým kritikem lidské hlouposti, pokrytectví a soudobé politiky; zvažoval dokonce i kandidaturu na amerického prezidenta. Během života vydal více než 60 alb a mnoho dalších vyšlo po jeho smrti.

Čtěte také

Narodil se v prosinci 1940 v Baltimoru, jeho rodiče měli francouzské, sicilské, řecké i arabské předky. Frankovo dětství bylo poznamenáno častými nemocemi i stěhováním, záchytným bodem se pro něj stala hudba. Hltal vše od rhythm & blues přes jazz až k moderní vážné klasice a ještě na střední škole začal hrát na bicí ve skupině The Blackouts, kromě toho rovněž skládal pro školní orchestr.

Talentovaný samouk brzy vyměnil bubny za kytaru, krátce pracoval v reklamě, řídil nahrávací studio, strávil několik dnů ve vězení za údajné šíření pornografie, oženil se a po čtyřech letech rozvedl – a pak v polovině 60. let zformoval skupinu Mothers of Invention. S tou v roce 1966 natočil debutové dvojalbum Freak Out.

Koncert k odchodu sovětské armády

Ze Zappy se přes noc stala uznávaná osobnost hudebního undergroundu, kterou díky píli a bohaté tvůrčí fantazii zůstal po celá tři desetiletí. Přestože původní Mothers rozpustil v roce 1969, nadále se obklopoval špičkovými, byť často neznámými muzikanty, s nimiž vyrážel na koncertní turné a nahrával jedno album za druhým.

Čtěte také

Na sklonku života se věnoval komponování orchestrální hudby. V lednu 1990 jej při návštěvě Prahy přijal jeden z jeho mnoha tuzemských obdivovatelů Václav Havel. Tehdejší prezident dokonce uvažoval, že muže, jehož písně se kvůli obscénním výrazům a vulgarismům často nesměly pouštět v rádiích, by jmenoval kulturním vyslancem Československa.

Následně si Zappa zahrál s Pražským výběrem na koncertu k odchodu sovětské armády z československého území, poté ještě několikrát dirigoval orchestr předvádějící jeho skladby, ale pozdě diagnostikovaná rakovina prostaty měla zhoubný vliv na jeho zdraví.

Petr Dorůžka v pořadu Portréty připomene názory Franka Zappy na politiku, na demokracii, zmíní se o jeho angažmá v boji proti cenzorským zásahům do textů rockových písní nebo o jeho vztazích k americkým prezidentům.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.