Pozvánka na výstavu

4. březen 2002

Od 28. února do 24. března můžete navštívit v Galerii Jiřího a Běly Kolářových na Betlémském náměstí výstavu nazvanou Antonín Václav Slavíček - Obrazy, kresby, Josef Liesler - Grafika.

Antonín Slavíček (16. 5. 1870 - 1. 2. 1910) patří ke klasikům českého impresionismu a krajinářství. Studoval na Akademii výtvarných umění v Praze pod vedením Julia Mařáka, který tam v roce 1887 přišel z Vídně. Mařákův realismus však záhy opustil, neboť mu učaroval impresionismus, který mu poskytl možnost lépe vyjádřit své pocity. Maloval krajiny v Kameničkách, vracel se na Okoř, těžil i z pobytu ve Veltrusích.

O Kameničkách se zmiňuje ve svém dopise Dr. Janíkovi: "... Jsou zde příšerné nálady. Tak úžasně tmavé, celý kraj stmí a jakási oblaka starozákoní také černá visí takřka nad samým člověkem, ženou se přes Vás a Vaši hlavu. Mihnou se Vám báby v pestrých barevných šatech - utíká to domů, protože v mracích a obloze zdá se soudný den. Pak je větřice s přívalem. Najednou šedivá mlžina dešťová se přes Vás přenese ... To je možno vidět, ale není možno to vypsat..."

Slavíček však maloval i v Praze. Posledním jeho pokusem o vyjádření malířského hledání stylu byly jeho studie Svatovítské katedrály. Tyto obrazy však zůstaly nedokončeny, neboť Slavíček po těžkém onemocnění dobrovolně ukončil svůj život.

Josef Liesler (19. 9. 1912) patří k žijícím klasikům moderní české výtvarné kultury. Je vysoce ceněn pro svoji suverénní kresbu, smysl pro kompozici a virtuózní práci s malbou, ale také pro svou grafickou a ilustrační tvorbu. Přes půl století je členem výtvarných spolků Hollar a Mánes. Získal i prestižní ocenění - čestné členství ve florentské a bruselské Královské akademii. O významu a ohlasu tvorby Josefa Lieslera svědčí řada samostatných výstav doma i v zahraničí.

Spustit audio