Prachatickým domovem seniorů zněly dětské hlasy i písničky. Po dlouhé pauze se uskutečnilo mezigenerační setkání

29. září 2022 15:48

Domov seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích po dlouhé době opět navštívily děti. Od začátku pandemie koronaviru tam vůbec poprvé zorganizovali mezigenerační setkání. Ta mají velkou tradici – za seniory dochází mladí lidé, například žáci devátých tříd, i malé děti ze školky.

Zažít dopoledne společně se seniory přišly děti z mateřské školy Paraplíčko. Tématem setkání byli koně. O nich se zpívalo, vyprávěly říkanky, děti i senioři si také společně poslechli příběh z knihy Příběhy statečných koní pro statečné děti přímo od autorky Terezy Bělinové.

Hlavním cílem setkání je propojovat seniory a děti. „Chtěla jsem, aby ta setkání nebyla jen o tom, že děti přijdou zazpívat a říct básničku, ale aby i ony vnímaly, že od seniorů mohou převzít nějaké zkušenosti, dovednosti, znalosti, aby to předávání bylo smysluplné,“ vysvětluje ředitelka domova Hana Vojtová.

Mezigenerační setkání mají různou náplň a také témata. Může jím být třeba pečení štrúdlu. „Děti dojdou natrhat jablka do zahrady a pak se seniory upečou štrúdl. Máme z toho třeba takovou zajímavou zkušenost, že se jedna holčička divila, že jablka rostou na stromě a ne v supermarketu. Jde o to, aby dítě vnímalo, že může spolupracovat se seniorem a dovednost přenést domů,“ líčí Hana Vojtová.

Spolupráci oceňuje i ředitelka mateřské školy Helena Turková Kubátová. „Děti se sem vždycky moc těší, celou dobu něco připravují. V dnešních rodinách babičky ještě nemají tolik času na děti, jsou většinou pracující, a tak děti nemají tolik možností spolupráce s nimi. Když přijdou sem, poznají něco úplně jiného, že tu ty babičky jsou, že pro ně mohou něco připravit, že si můžou užít společný čas,“ popisuje.

Mezigenerační setkání už se budou v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích konat opět pravidelně.

Spustit audio

Související