Praha plánuje omezit krátkodobé pronájmy. „Celý trh se přesune do šedé zóny,“ tvrdí pronajímatelé

Rozvolněná pravidla pro cestování přilákala do Prahy první turisty, kteří pozvolna obsazují byty přes Airbnb. Více než polovina nabídek krátkodobého ubytování by ale podle odhadu realitních kanceláří mohla zmizet. Kromě dopadů pandemie koronaviru k tomu může přispět i chystaná regulace, kterou chce prosadit hlavní město. Byty by se podle ní měly turistům pronajímat jen na určitý počet dní v roce.

Čtěte také

„Standardní sezonní měsíc znamená, že máme obsazenost 85 až 90 procent. Teď je to okolo třiceti procent,“ popisuje Matěj Koutný, spoluzakladatel společnosti Blahobyty.

Po zákazu krátkodobých pronájmů se trh začíná mírně oživovat. „V tuhle chvíli pociťujeme obnovu. Ale protože nefungují nízkonákladové letecké linky, tak ten hlavní objem nefunguje a hosté sem nepřijíždí,“ říká.

Vedení Prahy na omezení trvá

Vedení hlavního města chce rozšířit pravomoci obcí. Hodlá navrhnout zákon, který by jim umožnil rozsah takového ubytování regulovat. Podle pražské radní Hany Kordové Marvanové ze Spojených sil pro Prahu by se tím počet bytů pro turisty mohl snížit až o polovinu.

Záměr ale musí nejdřív odsouhlasit pražské zastupitelstvo, teprve pak půjde na vládu a do parlamentu. Nápad Prahy se líbí například Ministerstvu pro místní rozvoj. Naopak Matěj Koutný, který je zároveň předsedou České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí, s ním nesouhlasí.

Čtěte také

„Omezení přinese pravý opak. Ti, co to dělají legálně, tak půjdou z trhu. Jeden byt si mezi sebou budou přehazovat čtyři subjekty. Nebudeme o tom vědět a bude to mimo kontrolu,“ tvrdí Matěj Koutný.

Podle něj pro lepší dohled nad krátkodobými pronájmy stačí nedávno schválený zákon, podle kterého musí společnosti jako Airbnb poskytovat úřadům údaje o pronajímatelích. Je přesvědčený, že to povede k lepší kontrole současných pravidel.

Možnosti získat údaje zatím využilo několik městských částí. Další ale vyčkávají, protože si můžou požádat o údaje za období, kdy bylo cestování z velké míry ještě omezené. 

autoři: Jakub Horáček , vla
Spustit audio

Související