Pražský hrad zveřejní podrobnosti o papežově návštěvě

19. srpen 2009

Bezpečnostní opatření a dopravní omezení během papežovy návštěvy Česka dnes zveřejní Pražský hrad a Policie ČR. Návštěva papeže Benedikta XVI. byla ohlášena na konci května po soukromé audienci prezidenta Václava Klause u hlavy katolické církve ve Vatikánu.

"Já věřím, že papež přijede do České republiky s jasným poselstvím, které bude zřetelné, slyšitelné pro všechny. Na to se opravdu velmi těším," řekl prezident Václav Klaus.

Papež Benedikt XVI. by měl přiletět do České republiky 26. září, o den později se plánuje bohoslužba v Brně a v pondělí 28. září by se měl svatý otec setkat s mládeží na národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi.

O papežovu návštěvu v době, kdy si země připomíná památku českého patrona, usilovali katoličtí představitelé už několikrát. Benedikt XVI. je v úřadu od roku 2005. Jeho předchůdce Jan Pavel II. zavítal do České republiky třikrát, naposledy v roce 1997.

Vztahy mezi Českou republikou a Vatikánem komplikuje stále neuzavřená smlouva upravující postavení římsko a řeckokatolické církve v Česku.

Zatímco Vatikán smlouvu schválil, v České republice ratifikována nebyla. Poslanci ji v roce 2003 zamítli. Dospěli tehdy k názoru, že je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví.

Vatikán také nelibě nesl nedávné zamítnutí zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. Vnímá to ale jako vnitřní záležitost země.

Můžete si také přečíst:
Papež Benedikt XVI. potvrdil návštěvu v Česku
Palestinští uprchlíci se připravují na návštěvu papeže
Papež podpořil mizející křesťanskou menšinu ve Svaté zemi
Vatikán se ostře ohradil proti kritikům papeže v Jeruzalémě
Papež předčasně odešel ze setkání s muslimy a židy v Jeruzalémě
Papež Benedikt XVI. zahájil pětidenní návštěvu Izraele
Papež vyzval na hoře Nebo k usmíření mezi židy a křesťany
Papež zahájil ostře sledovanou cestu do Svaté země

Spustit audio