Před 100 lety se narodila spisovatelka Lenka Reinerová

15. květen 2016

Praha dala německé literatuře řadu vynikajících autorů, včetně Kafky, Werfela nebo Kische. Tato unikátní symbióza německé a židovské kultury byla násilně ukončena během nacistické okupace. Ale ne zcela.

Poslední představitelkou pražské německé literatury byla pravděpodobně Lenka Reinerová. 17. května si připomeneme sté výročí jejího narození. Ona sama se za spisovatelku nepovažovala. Byla spíše pozorovatelkou života, tvrdí germanista Václav Maidl z Rakouského kulturního fóra.

„Většina jejích knih vyšla nejdřív německy. Němčinu považovala za svoji mateřštinu. Budeme-li to posuzovat striktně jazykově, pak by se dalo říct, že je posledním výhonkem tzv. Pražské německé literatury. Ona sama byla člověk, který se národnostně nijak nevymezoval, byla člověkem, který v sobě všechno sjednocoval. Byla československou, později českou státní občankou, německé národnosti s německým mateřským jazykem a byla člověkem, který pro svůj židovský původ toho hodně vytrpěl. Ať už šlo o první emigraci v letech 1939-1945, nebo o zatčení v roce 1952, kdy se měla stát součástí spiknutí proti nějakému židovskému centru.“

Její literární prvotiny vycházely v deníku Prager Tagblatt, který byl svého času považován za nejvýznamnější německy psaný deník na českém území. Silnou vazbu měla Lenka Reinerová na novináře a spisovatele Egona Erwina Kische, který byl jejím velkým vzorem. S ním se potkala ve francouzské emigraci v roce 1939.

„Vykládala mi, jak ji Kisch učil korigovat články, vyhazovat zbytečné, krátit, právě proto, aby byly pregnantní. A taky ji svým způsobem učil dívat se na svět. Právě proto si myslím, že ona zdůrazňovala to, že je ta pozorovatelka.“

Všechny její prózy jsou laděné silně autobiograficky. Sama říkala, že jí psaní pomohlo vyrovnat se s osobními traumaty. Dílo Lenky Reinerové je v českém prostředí stále málo známé. Soustavně začalo vycházet až od roku 2001, včetně jejích nejznámějších románů jako Kavárna nad Prahou nebo Vůně mandlí.

„Pražský dům německy píšících autorů ji oprávněně připomíná. Lenka Reinerová, Kurt Krolop a František Černý, bývalý velvyslanec v Berlíně, byli tři lidé, kteří se zasadili o to, že tato instituce v Praze vznikla.“

Dodává germanista Václav Maidl. Lenka Reinerová zemřela v roce 2008. Nejspíš se tak uzavřela poslední kapitola slavných dějin pražské německé literatury.

Měli Židé rádi Karla IV.? A mají Židy rádi britští labouristé? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

Spustit audio