Před 65 lety Američané osvobodili koncentrační tábor Dachau

29. duben 2010

Americké jednotky před 65 lety osvobodily německý koncentrační tábor Dachau. Šlo o první stálý koncentrační tábor založený v březnu 1933 vládní koalicí NSDAP a Německé nacionální strany lidové na pozemku opuštěné muniční továrny poblíž města Dachau.

Mluví se o něm jako o prototypu pozdějších nacistických koncentračních táborů nejen na území Německa. Na jeho podobě se podílel velitel tábora a následně vrchní inspektor všech koncentračních táborů Theodor Eicke.

Jak na Rádiu Česko připomněl politolog a historik Michal Pehr z Masarykova ústavu Akademie věd, původně byl tábor v Dachau určen pro politické odpůrce Adolfa Hitlera, když se na začátku roku 1933 ujal moci.

„Do Dachau plánovitě šli představitelé politických stran, směrů a skupin, které stály v opozici vůči Adolfu Hitlerovi. Především mám na mysli německé sociální demokraty, nebo obecně představitele německých levicových stran, německé komunisty. Z druhé strany to potom byli představitelé německých pravicových a křesťanských stran.“

„Následně byl do Dachau směrován také velký podíl duchovních ze všech církví, především katolické,“ uvedl Pehr.

Složení vězňů se v dalších letech ale postupně měnilo, zejména po roce 1938. Táborem za dobu jeho existence prošlo přes 200 tisíc vězňů zhruba ze 30 zemí, hlavně z těch, které nacistické Německo za války okupovalo.

Spustit audio