Před patnácti lety vzniklo nejmladší biskupství v naší zemi

4. červen 2011

Katolíci si v těchto dnech připomínají výročí založení nejmladšího biskupství v naší zemi. Před patnácti lety vyhověl papež Jan Pavel II. části moravských biskupů, kteří usilovali o vznik samostatné ostravsko-opavské diecéze. Jeho bula završila 250 let neúspěšných snah jejich předchůdců. Rozdělení jedné z největších arcidiecézí v Evropě na dvě menší provázely diskuse o podobě hranic, názvu i sídle. Dnes je vystřídaly mimo jiné debaty o tom, jak oslovit nábožensky chladnou veřejnost.

Kostelní hodiny ve Starém Bohumíně odbíjejí osmnáct hodin. Uvnitř čeká několik lidí na večerní bohoslužbu, pár dalších přichází na poslední chvíli. Na kole přijíždí i paní Daniela.

„Já jsem spíš s Bohem spojená v samotě a soukromí, zajdu si do kostelíčka, ale takové ty věci moc nevnímám. Pro mě je důležitý vztah s Bohem,“ potvrzuje paní Daniela trend mezi věřícími, kteří by se bez pravidelné návštěvy kostela klidně obešli.

Ze 420 tisíc katolíků v diecézi do něj pravidelně chodí asi 70 tisíc. Starobohumínský kostel ale patří k těm, kde návštěvníků neubývá, právě naopak.

„Je to neuvěřitelné. V roce 1999 chodívalo v celé farnosti do kostela kolem 130 lidí, teď chodí kolem 250,“ počítá s radostí farář Kalikst Mryka, který se rád setkává s lidmi i po bohoslužbách.

Člověka, který si přijde pro radu, nikdy neodmítne. To je podle něj důležité. „My kněží musíme najít tu správnou cestu k lidem, abychom jim ukázali, že život sám o sobě je velice krásný, ale nekončí to tady na zemi a směřuje do toho věčného života, do té nesmrtelnosti, a to jim nabídnout,“ vysvětluje farář. „Hodně farností nemá kněze, myslím, že je největší problém, že nemáme dostatek kněží,“ dodává.

Bez lidí, jako je bohumínský farář, se mladá diecéze neobejde, říká její biskup František Václav Lobkowicz. Je totiž jedním ze 40 polských kněží, kteří v ní působí.

Biskup František Václav Lobkowicz

„Bez jejich pomoci bychom si, myslím, věděli těžko rady,“ přiznává první ostravsko-opavský biskup, která je duchovním správcem nábožensky dost nesourodého území.

„Jsou tady tradiční oblasti, kde je hodně lidí v kostelech, mám oblasti Sudet, které jsou poznamenány vyhnáním Němců po válce, které se vytrhly z kořenů a přišli tam lidé, kteří tam dodneška nezakořenili. Myslím, že moji kněží mají co dělat,“ říká František Václav Lobkowicz.

Vznik nového duchovního centra v Ostravě životu církve prospěl, shoduje se s biskupem Lobkowiczem i farář Kalist Mryka.

„Ten pocit blízkosti věřícího lidu, že máme kněze, biskupa, to na nás může působit jenom dobře,“ uzavírá starobohumínský farář.

Hlavní oslavy založení Diecéze ostravsko-opavské propuknou 16. října na Slavnost její hlavní patronky svaté Hedviky.

Spustit audio