Předvánoční nálada v Bratislavě

19. prosinec 2009

Téměř jeden milion lidí se promele na Vánočních trzích v Bratislavě. Z těch se stala hojně vyhledávaná atrakce, ovšem nepřevládají turisté, ale domácí. Vesměs si tu dávají dostaveníčku přátelé a známí, kteří se kvůli pracovnímu shonu dlouho neviděli. Vánoční trhy je nutí alespoň na chvíli zpomalit. Z toho jednoho milionu lidí ale jen někteří vejdou do chrámů v centru města, což možná v silně katolickém Slovensku překvapí.

Starý harmonikář postává v rohu Hlavného námestia každoročně. Sotva se vejde mezi davy, které kmitají v úzkých uličkách historického centra. To je poměrně malé, o to však útulnější, říká čtyřicátnice Soňa Pucherová.

"Jednou za rok se tu potkám s lidmi, které znám od dětství, ale nevídáme se. Myslím, že jsou to silné zážitky před Vánocemi."

Vánoční trhy odkoukali bratislavští konšelé ve Vídni a docela se jim to podařilo, říká pan Jozef Zacko, který přijel z Trenčína, ovšem trhy má prochozené leckde po Slovensku.

"Lidé trošku ohřejí při té klobáse, při víně. Tak příjemně se před Vánocemi uvolní."

Sto metrů od "Hlavného" stojí Františkánský kostel, kde se zrovna končí bohoslužba, tentokrát v maďarštině. Protože je před Vánoci, na chodbách čekají řady věřících na zpověď. Farář Jozef Haľko je spokojený.

"Když zůstanu jenom u Bratislavy, tak návštěva kostelů i ze strany mladých lidí, je nadprůměrná. U větších středoevropských měst je to rarita a zahraniční kolegové to oceňují."

Největší bratislavský chrám je Katedrála sv. Martina, kde dostala na hlavu královskou korunu třeba i Marie Terezie. Kostelník za chvíli zamkne, teď ale čeká, než farář Marián Červený najde čepici.

"Teď je kostel prázdný, už zavíráme, ale v poledne tu bylo na mši svaté kolem dvou set lidí a to je pracovní den. Znám mnoho rodin, které si najdou v předvánočním shonu čas na pravidelnou modlitbu. To je pro mě jako kněze povzbuzením."

Vánoční trhy končí s adventem 23. prosince a to v chrámech teprve všechno začíná. Obojí má o Vánocích svůj čas.

Spustit audio