Překvapení na Kosti

26. srpen 2002

Tento víkend byli jistě mile překvapeni ti, kteří se rozhodli navštívit hrad Kost. Kromě zajímavé prohlídky hradu na ně totiž čekalo překvapení v podobě urostlých vojáků v historických kostýmech z třicetileté války. Jejich představení bylo příjemným oživením prohlídky zejména proto, že se na hradě nachází sbírky nejrůznějších zbraní a pušek (nejen) z tohoto období.

Hrad Kost je jedním z nejzachovalejších gotických hradů v Čechách. Architektonickou zajímavostí je hlavní věž hradu, která má lichoběžníkový půdorys. Rozhodnete-li se obejít hrad kolem dokola, uvidíte z jednoho místa v podhradí všechny čtyři rohy věže současně. Hrad se od ostatních liší také svou polohou. Zatímco většina hradů byla vybudována na kopcích, hrad Kost není z volné krajiny vůbec vidět, neboť je ukryt v členitém reliéfu Českého ráje. Od poloviny 14. století, kdy byl vybudován, vystřídal mnoho majitelů, kteří se postarali o jeho zajímavou historii. Od roku 1993 je jeho majitelem Giovanni Kinský dal Borgo.

Hrad Kost

Příští víkend by se na Kosti měly po poledni uskutečnit rytířské turnaje, takže jestli litujete, že jste nebyli u toho, jak vojáci předváděli ohlušující střelbu z nejrůznějších zbraní, nebo ještě nevíte, kam se vydat s dětmi, rozhodně navštivte tento hrad. Stane-li se vám, že budete muset čekat na termín prohlídky, můžete si čas ukrátit třeba střelbou z luku nebo projížďkou na lodičce.

Spustit audio