Přemnožený bobr způsobuje u Lanškrouna škody, kraj povolil ničení bobřích hrází

4. březen 2024 07:56

V okolí Lanškrouna na Orlickoústecku je přemnožený bobr. Například v Žichlínku bobři způsobili zatopení polí a podmáčení železniční trati. Rozrůstající se populace poškozuje stromy a rybniční hráze a škodí tím i rybářům. Kraj proto povolil výjimku na ničení bobřích staveb.

Ve volné přírodě je práce zvířecího stavitele přínosem, protože jeho stavby pomáhají zadržet vodu v krajině, bojuje tak proti suchu i nárazovým povodním. Problém ale nastane, když bobří díla začnou zasahovat do lidmi obydlených území. Kvůli tomu, že bobrů v Pardubickém kraji přibývá, krajský úřad udělil výjimku. Je určena zejména správcům vodních toků a rybníků nebo zemědělcům.

Rychlá reakce

Ti mohou likvidovat bobří sídla, což jsou podzemní nory, polohrady, hrady a hráze. Ovšem musí to krajskému úřadu nahlásit, protože bobr je chráněný živočich. „K vydání výjimky formou opatření obecné povahy bylo nezbytné přistoupit zejména z důvodu nutnosti řešit velmi rychle nastalé situace. Nebylo možné čekat měsíc až dva na vydání individuální výjimky pro každý konkrétní případ,“ řekl Tomáš Sigl z krajského odboru životního prostředí a zemědělství.

Následky činnosti bobrů u Chlumského rybníka v Národním parku Šumava

Pokud bobr přijde o svá útočiště, je pravděpodobné, že se přestěhuje jinam. Bourání bobřích staveb bude možné jen na těch místech, kde skutečně hrozí nějaké vážnější škody. O tom rozhodnou úředníci. Bobří stavby bude možné ničit jen v období od března do dubna a od poloviny července do konce října, tedy s výjimkou doby, kdy se rodí mláďata, a mimo období přezimování.

„Ve zcela výjimečných případech, pokud by například existovalo prokazatelné riziko ohrožení zdraví či životů osob, by bylo možné přikročit k odstranění bobřích hrází kdykoliv,“ dodal Sigl.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související