Přes 30 let čekali fotbalisté a fanoušci v Hradci Králové na novou arénu. Teď je sen skutečností!

23. červenec 2023 08:24

Fotbalisté Hradce Králové by měli 5. srpna vyběhnout k prvoligovému zápasu na novém stadionu, který se plánoval desítky let. Multifunkční sportovní areál za tři čtvrtě miliardy korun konečně stojí a je téměř jisté, že bude připraven přivítat příznivce na prvním domácím utkání prvoligového týmu v nové sezoně. 

S generálním manažerem klubu Richardem Juklem se na novém stadionu sešel redaktor Tomáš Borovec.

Čtěte také

S někdejším vynikajícím záložníkem stojíme teď před hlavním vchodem do nové arény. Když se podívám o kousek výš, tak se pod nebem tyčí ikonická lízátka. Vy jste si asi nedokázali představit, že ta by zde neměla být? „Když se na to člověk dnes podívá a dá to do kontextu s celou tou stavbou, tak je to něco jedinečného, výjimečného a zároveň nádherného.“

Před pár týdny největší polemiku u fanoušků vyvolalo opláštění stadionu. To bylo v původním představení bílé, teď je šedé. „Kdo vyvolal tuto v uvozovkách hysterii, jestli je to bílé nebo šedé, tak za mne je to nesoudný člověk. Protože původně jsem si myslel, že v té ceně jsem ani nepředpokládal, že tady opláštění bude. Teď tady je a my už hodnotíme guláš, který není zahuštěný a osolený.

Čtěte také

„Ještě to bude mít zlatý límec, nemělo to nápis, večerní podsvícení bude úplně nádherné. Takže za mne to byla úplně předčasná věc, kterou se někdo zabýval a možná chtěl znehodnotit onu hodnotu, kterou tento stadion má, říká Richard Jukl.

Kapacita stadionu je necelých 10 tisíc diváků. Z každého prostoru je parádně vidět na hrací plochu. Nechtěli jste ale třeba větší kapacitu? „Chtěli jsme to tak, aby tribuny byly pokaždé víceméně zaplněné. Bojovali jsme o to, aby kapacita byla přes 8 tisíc fanoušků. Původní záměr byl 8 tisíc a teď je 9 300 osob. Myslím si, že je to na současné poměry a Hradec Králové úplně optimální.

„Zajišťuje nám to, že se zde mohou hrát zápasy národních týmů, naše zápasy a exponovaná utkání budou snad vyprodané, zvýší to zájem o prodej permanentek, protože věřím, že každý bude chtít na stadionu být, doplňuje Richard Jukl.

Čtěte také

Vybavuji si dobu, někdy okolo roku 1988, kdy byla v místním Prioru vystavena maketa nového plánovaného fotbalového stadionu. Z toho ovšem tenkrát sešlo. Mluví se o třicetiletém čekání, ale ono to je vlastně ještě delší doba.

„Mám z toho opravdu husí kůži. Protože to byl vlastně hnací motor, proč jsem u fotbalu zůstal. Je to pro mne takové zadostiučinění, že stálo za to vytrvat. Protože tady po nás něco zůstane a ta stavba s sebou nese opravdu prvky moderny a toho, co jsme si vysnili. Teď to máme tady, říká Richard Jukl.

Když začne nová hradecká fotbalová éra, co byste si do ní přál? „Abychom hlavně bavili diváky fotbalem a fanoušky bavilo chodit do naší malšovické arény. Především ať z toho máme všichni radost, ať tu arénu plnohodnotně využijeme. Mě to potom bude hřát u srdce, když budu vidět plné tribuny s dobrým fotbalem, dodává bývalý prvoligový fotbalista a současný generální manažer klubu FC Hradec Králové Richard Jukl.

autoři: Tomáš Borovec , baj
Spustit audio

Související