Otevření nové multifunkční arény v Hradci Králové se blíží, první zápas tu Votroci odehrají 5. srpna

19. červenec 2023 08:06

Už jen několik dní chybí do prvního fotbalového utkání v nové hradecké multifunkční aréně. Práce finišují, protože hradečtí fotbalisté odehrají ve svém novém domácím prostředí první zápas už 5. srpna. Město, coby investor, má stavbu převzít na konci července a tak se na tribunu malšovického stadiónu vypravil náš reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Přiznám se, že jsem na novém stadionu poprvé v momentě, kdy už je celá stavba téměř hotová. Už to opravdu vypadá jako skutečný stadion. Je tu nainstalováno přes 9 tisíc sedaček v bílé a ve dvou odstínech šedivé barvy. Vše už je téměř připraveno, dvě velké obrazovky, repasované osvětlení, tedy populární "lízátka".

Stadion na první pohled vypadá opravdu hodně zajímavě a myslím si, že nejen fotbaloví fanoušci, ale později i návštěvníci dalších kulturních akcí, které se na tomto stadionu mají konat, se mají na co těšit.

Takže stadion bude na zmíněného 5. srpna připravený a v pořádku?

To zásadní bude určitě hotové a funkční, to je jasné už teď, a město věří, že za zbývající červencové dny stihnou stavební firmy dokončit i poslední drobnosti, které zatím ještě chybí.

Čtěte také

Aktuálně se tady například dodělávají kousky umělého trávníku, uklízí se, pracuje se na zařízení gastro provozu uvnitř a dalších podobných drobnostech. Ale to zásadní už hotové je.

Zpoždění ve srovnání s původním plánem bude tedy jeden měsíc a radnice jedná se stavebními firmami o výší sankce za tohle zpoždění. Co hotové nebude - ale to se vědělo dlouho dopředu - je většina takzvaných multifunkcí, tedy vybavení, určeného k tomu, aby stadión mohl sloužit i k jiným účelům, než pouze k fotbalovým zápasům.

Vznikne lezecká stěna, posilovny, tělocvičny, atletický tunel, amfiteátr, stadión dostane nové nasvětlení, parkovací dům pro kola nebo fotovoltaiku. Většina z toho má být hotová do konce příštího roku, ty složitější části potrvají ale až do roku 2028.

Ty jsi byl už na desítkách stadiónů nejen v Česku, ale v celé Evropě. Bude mít Hradec Králové stadión srovnatelný s těmi nejlepšími?

Čtěte také

V jednom ohledu ne - kapacita arény je 9300 diváků, což pro hradecké potřeby stačí, ale zápasy například pro mistrovství Evropy nebo třeba finálové zápasy evropských pohárů musí mít kapacitu výrazně vyšší.

Na druhou stranu pokud jde o výhled z tribun, tak ten je opravdu jeden z nejlepších v lize, zázemí pro A tým je vynikající a celý stadión splňuje kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání.

Určitě se tedy dá počítat s tím, že se v Hradci Králové v budoucnu představí třeba i česká reprezentace v některém z přípravných nebo i kvalifikačních zápasů nebo reprezentace mládežnické. Ale na nějaké velké akce to s největší pravděpodobností, vzhledem ke zmíněné kapacitě hlediště, nebude.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související