Přes čtyřicet zraněných ošetřili záchranáři při simulované nehodě na českobudějovickém letišti

22. červen 2023 11:17

Zásah u nehody s velkým počtem zraněných si vyzkoušeli záchranáři na letišti v Plané u Českých Budějovic. Při cvičení ošetřili více než čtyřicet figurantů. Akce prověřila spolupráci všech záchranných složek, tedy hasičů, zdravotníků i policie.

Námětem společného cvičení byla letecká nehoda. „Letoun, který odstartoval z Prahy, hlásil nepravidelný chod motoru. V momentě, kdy se dostal do provozní zóny letiště, začal motor hořet, takže nezbývalo nic jiného než nouzové přistání na našem letišti. Nepodařilo se vysunout podvozek a došlo k fatálnímu střetu s vyčkávajícím letadlem,“ popsal simulovanou událost ředitel letiště v Plané u Českých Budějovic Ivan Trhlík.

Všechny, kteří v letadle při simulované letecké nehodě cestovali, si po vyproštění převzali zdravotníci. „Naším úkolem je lékařské třídění zraněných, ošetření na místě a správný přesun do nemocnic. Musíme určit pacienty, kteří nutně potřebují okamžitý transport, pak tu máme pacienty, které musíme nejprve ošetřit a až potom převézt, a další skupinou jsou zranění, kteří vydrží a můžeme jim věnovat pozornost jako posledním,“ uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Petra Kafková.

Figuranty, kteří hráli zraněné cestující, odvážely sanitky do okolních nemocnic. Rychlost převozu a organizace příjmu v nemocnicích byly také součástí cvičení.

Několik obětí se během cvičení pohřešovalo. I to je součástí skutečných nehod, zmatení a zranění lidé mohou z místa události odejít. Na letišti k jejich vyhledávání využili speciální techniku.

Čtěte také

„Létají nad námi drony, které velitel zásahu povolal pro závěrečný průzkum místa. Pomůže nám to zkontrolovat, jestli se nějaký zraněný nekontrolovatelně nevzdálil od těch letadel, abychom opravdu mohli říct, že požár máme uhašený a všichni zranění jsou evakuovaní,“ dodal Jiří Chmel z Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

Cvičení přihlížel jihočeský hejtman Martin Kuba. Ten podobná cvičení považuje za důležitá. „Vidím to nejen jako hejtman, ale i jako člověk, který roky u záchranné služby působil. Jsem rád, že se cvičení koná, protože když se pak taková věc stane, ty týmy nemohou přemýšlet, co má kdo udělat. To musí být nacvičené mechanismy,“ připomněl.

Zásah při hromadné nehodě se na letišti zkoušel ještě před zahájením provozu. Kvůli bezpečnosti se ale podobná cvičení budou pravidelně opakovat. „Máme povinnost vyzkoušet součinnost a funkčnost letištního pohotovostního plánu minimálně jednou za dva roky. Je to věc, kterou si nikdo nepřeje, ale musíme na ni být připraveni,“ potvrdil ředitel Ivan Trhlík.

Do cvičení se zapojila zdravotnická záchranná služba, hasiči a policie, Zraněné cestující hráli studenti střední polytechnické školy z Českých Budějovic.

Spustit audio

Související