Přijeďte na hody do Tvrdonic

27. srpen 2008

Tvrdonice vás srdečně zvou na tradiční krojované hody. Začínáme už v pátek 5. září v 16.00 hodin, kdy se pokusíme po letech obnovit tradici ručního stavění máje. Pomocné ruce jsou vítány. V Hospůdce u Nešporů bude vyhrávat cimbálová muzika Hudci.

V sobotu již od rána se můžete zúčastnit tenisového turnaje amatérů na místních kurtech u fotbalového hřiště. V 19.00 hodin začne pod hodovou májí na náměstí předhodové zpívání. Vystoupí mužské a ženské sbory, sólisté a cimbálová muzika J. Severina.

Nedělní program zahájíme hodovou mší svatou za účasti krojované mládeže. Odpoledne vyjde od Sokolovny průvod pro stárka. Ten potom přivede chasu pod "zalené" k taneční zábavě. Očekává se příjezd přespolních. Po večeři pokračuje zábava v sále Sokolovny. K tanci i poslechu po celé hody vyhrává dechová hudba Poldlužanka.

V pondělí ráno se koná v místním kostele sv. Mikuláše mše svatá za zemřelé farníky s průvodem na místní hřbitov. Dopoledne se na místním hřišti také utká v hodovém fotbálku Dolní konec proti Hornímu konci. Odpoledne se chasa vydá ke starostovi a na faru. Při následující zábavě budou zvoleni mužáčtí stárci, kteří přeberou řízení večerní muziky.

Ve Tvrdonicích ještě držíme, jako jedna z posledních obcí, tradici odpoledních úterních hodů, kdy mužáci a chasa jdou průvodem pro mužácké stárky. Po příchodu "pod máju" se volí stárky. Děvčata potom u nás skáčí hošije a večerní zábava je v jejich režii, včetně dámské volenky, která trvá až do "Babského sóla", které v podstatě oficiální část hodů ukončí.

Přijeďte určitě! Hody jsou naše.

Spustit audio