Primáni a Pipi Dlouhá punčocha

13. červen 2008

Další z cyklu poslechových seminářů Rozhlasové hry živě ve středu 11. června byl trochu netradiční. Poprvé jsme jej uspořádali pro děti ve věku 11 - 12 let. Věku posluchačů jsme samozřejmě přizpůsobili i výběr hry. Společně se studenty primy osmiletého gymnázia Jiřího Gutha Jarkovského v Praze jsme se zaposlouchali do pohádkového příběhu o Pipi Dlouhé punčoše.

Novou rozhlasovou verzi známého příběhu Astrid Lindgrenové o ztřeštěné zrzavé pihovaté holce Pipi režijně zpracoval Vlado Rusko. Scénář pro rozhlas napsala Jitka Škápíková, hudbu složil Kryštof Marek. V hlavní roli Pipi se představila Bára Hrzánová.

Nestárnoucí příběh slavné švédské spisovatelky baví již několikátou generaci. Vyprávění o píditelích, objevitelích, ztroskotání či návštěvě na ostrově Kuredutů je stále poutavé. Navíc je nové zpracování pohádky plné velmi živých a veselých písniček. Jednu z nich se návštěvníci v závěru poslechu naučili. Hudební skladatel Kryštof Marek hrál na klavír, děti na nejrůznější cinkátka, bubínky a chřestítka, režisér Vlado Rusko zpíval a volal usumplusor, usumplusor, což je kuredutsky hurá.

Návštěva Českého rozhlasu s exkurzí a poslechem hry se dětem moc líbila. V budoucnosti poslech pro menší děti určitě zopakujeme. Pokud byste měli o projekt zájem, napište nám na e-mail: hryzive@rozhlas.cz.

Spustit audio