Případ Kampuschové právně uzavřen

11. leden 2010

Případ zneužívané Nataschi Kampuschové, která před třemi léty utekla svému únosci, uzavřelo v pátek vídeňské vrchní státní zastupitelství ve smyslu "Vyšetřování skončilo, zapomeňte". Jediným odsouzeným z celé aféry, kdy prokazatelně selhal rakouský bezpečnostní aparát, se nakonec stal překvapivě emeritní předseda rakouského ústavního dvoru Ludwig Adamovich. Nad ním vynesl urychleně ještě na Štědrý den vídeňský soud rozsudek, protože údajně pomluvil matku Nataschi Kampuschové

Sedmdesátisedmiletý vážený právník, který stál 18 let v čele nejvyšší právní instituce země a je dnes poradcem spolkového prezidenta, byl uznán vinným a odsouzen k nebývale vysoké pokutě ve výši deseti tisíc euro.

Stalo se tak na základě žaloby matky Kampuschové Brigitte Sirné, protože prohlásil jako předseda zvláštní vyšetřovací komise, vytvořené pro objasnění únosu její dcery, že "děvče se mělo ve sklepním vězení lépe než předtím doma". Soud mu však nedal za pravdu a postavil se na stranu matky.

Dnes jednadvacetiletá Natascha byla jako desetiletá v roce 1998 unesena technikem Wolfgangem Priklopilem a v jeho vídeňském domě uvězněna osm let. Když se jí podařilo v srpnu 2006 uprchnout, vyvolal její případ světový skandál a také u nás se mu věnovala velká pozornost. Její únosce však nebyl postaven před soud, protože spáchal sebevraždu ještě před zatčením. Podle stanoviska státního zastupitelství se jednalo o čin jednotlivce a nepodařilo se prokázat, že měl komplice, jak se na veřejnosti spekulovalo. K objasnění případu byla jmenována zvláštní vyšetřovací komise, do jejíhož čela byl postaven Ludwig Adamovich. Ten měl u veřejnosti největší důvěru, již vzhledem k tomu, že spolu se svým otcem, kterého ve funkci předsedy ústavního dvora vystřídal, byl po desetiletí nejvyšším soudcem republiky. Podle jeho názoru stály za únosem Nataschi další osoby a psychicky narušený únosce Priklopil prý mohl jednat na jejich objednávku. Adamovich i během svého procesu široce hovořil o pozadí případu. Tvrdil, že existují důkazy, podle nichž únos samotný neprobíhal podle původního záměru. Tomu nasvědčuje skutečnost, že sklepní vězení nebylo v té době ještě dostavěné. Komise ve své zprávě, zveřejněné před několika měsíci, tuto domněnku podporuje tvrzením, že o únosu Kampuschové musel vědět někdo další. Na tomto základě byl vyšetřován přítel Priklopila Ernst H., obchodník s nemovitostmi, který podezřele často měnil své výpovědi. K tomu ještě přistoupilo tvrzení prestižního časopisu "Profil", zveřejněné těsně před vynesením závěrečné zprávy vrchního státního zastupitelství, že Kampuschové se podařilo třikrát uprchnout a dvakrát se prý dobrovolně vrátila do svého vězení. Časopis tvrdí, že Adamovich byl odsouzen bez věrohodných důkazů. Ten nadále trvá na svém obvinění proti matce unesené, která podle jeho informací brala své malé dítě do fitnessklubu, kde mohlo dojít ke kontaktu s pochybnými osobami. Opírá se přitom o posudek dětského psychiatra a tvrzení, že se dceři dařilo s matkou špatně. Ludwig Adamovich byl rozsudkem překvapen a již oznámil, že se proti němu odvolá. V tom ho podporuje i spolková ministryně vnitra Marie Fekterová, která prohlásila, že odvolání bude pečlivě sledovat. Zdali se podaří selhání rakouských bezpečnostních a justičních orgánů odsunout do zapomenutí, ukáží příští týdny. Některé aféry nelze jen tak sprovodit ze světa, i když si to justiční orgány sebevíc přejí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio