Připomínky událostí 1939 a 1989, Hornické vdovy, Sněhová královna... Vyberte si z našich tipů

15. listopad 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou ve čtvrtek a o prodlouženém víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti v Bruntále
Zástupci 22 středních škol a bezmála 15 významných regionálních zaměstnavatelů se sjedou do Bruntálu, aby návštěvníkům představili nabídku studijních a učebních oborů. Letošní ročník veletrhu středních škol a zaměstnanosti se koná v prostorách školních dílen Střední průmyslové školy a Obchodní akademie v Bruntále mezi 9 a 16 hodinou.

Vernisáž výstavy Muzikanti, hrajte!
Muzeum Trojmezí v Jablunkově zve na vernisáž výstavy Muzikanti, hrajte! Ve čtvrtek v 17 hodin představí tradiční hudební nástroje v lidové kultuře, například citery, salašnickou trombitu, malý přenosný cimbál, housle-ochlebky či hrkače nebo klapoky. Součástí výstavy bude interaktivní koutek pro děti, kde si mohou některé hudební nástroje vyzkoušet.

Hráči na trombity

Narozeninové vystoupení Frýdlantské chasy
Zveme také na narozeninové vystoupení Frýdlantské chasy. Muzikanti zahrají ve čtvrtek v sále Základní umělecké školy ve Frýdlantu nad Ostravicí od 17 hodin. Koncert, který je oslavou 30. výročí Frýdlantské chasy, se koná za účasti hostů ze souborů Chasičky a Lašánku.

Andy Warhol v Ostravě
Výtvarné centrum Chagall v Ostravě pořádá výstavu Andy Warhol – Z tvorby. Na čtvrteční vernisáži od 17 hodin vystoupí studenti Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Andy Warhol byl americký malíř, grafik, filmový tvůrce a vůdčí osobnost hnutí pop-art. Warholovi rodiče do Ameriky přišli z východního Slovenska. Výstava v ostravském Chagallu potrvá do konce roku.

Akce k 17. listopadu

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva
Tento státní svátek spojuje dvě události, které od sebe dělí rovných 50 let. V roce 1939 nacistické Německo zavřelo české vysoké školy, 17. listopadu 1989 pak v Praze začala Sametová revoluce, která vedla k pádu totalitního režimu.

 

Na mnoha místech v Moravskoslezském kraji si lidé připomínají význam Dne boje za svobodu a demokracii. Třeba v Novém Jičíně se v 17 hodin sejdou na Nádvoří Václava Havla u Žerotínského zámku. V 17:30 pak bude slavnostně uvedena v prostorách radnice výstava s názvem Absolventi Gymnázia Nový Jičín jako oběti akce 17. listopad 1939. O hodinu později, tedy v 18:30 začíná beseda s Danou a Čestmírem Huňátovými v klubu Galerka na Staré poště.

Spolek Furtisami pořádá sametový běh. Startuje v 10 hodin na hřišti ve Velkých Hošticích na Opavsku. Okruh vede parkem a měří necelých 5 kilometrů. Akce je určena pro všechny věkové kategorie.

Koncert ke Dni studenstva pořádá Janáčkova filharmonie Ostrava. V kině Vesmír zazní Smetanova Má vlast pod vedením dirigenta Tomáše Netopila. Koncert se rozezní v 19 hodin a bude současně ochutnávkou nadcházejícího Roku české hudby 2024, který bude spojený s dvoustým výročím narození Bedřicha Smetany.

17. listopad 1989

Scénické čtení Hornických vdov
V řetízkové šatně dolu Michal v Ostravě se koná scénické čtení Hornických vdov. Součástí večera bude i diskuse se ženami, jejichž osudy jsou v knize zachyceny a také s autorkou díla Kamilou Hladkou. Začátek je v 19 hodin.

Dětský ranč v Hlučíně a Rande s Lamátorem
Dětský ranč Hlučín zve v pátek na odpolední Rande s Lamátorem. Jde o komentovanou procházku rančem s lamou alpakou, děti si ji mohou nakrmit a vyfotit se s ní. Zajezdit si také mohou na koních a ponících. Akce se koná mezi 13. a 17. hodinou.

Iné Kafe ve Stounu
Slovenská punkrocková kapela Iné Kafe vystupuje v pátek ve frýdecko-místeckém klubu Stoun. Jejich koncert začíná v 21 hodin.

Sněhová královna

Do Třince v sobotu zavítá muzikál na ledě pro celou rodinu Sněhová královna. Návštěvníky čeká barevná světelná show, speciálně zkomponovaná hudba k muzikálu i úžasné výkony všech umělců (evropských špičkových krasobruslařů, ale také profesionálních cirkusových umělců a tanečníků na ledě), přičemž dialogy a všechny písně muzikálu budou v češtině.

Sněhová královna je nejznámějším dílem Hanse Christiana Andersena, kde láska, věrnost, vytrvalost, přátelství a víra dělají skutečné zázraky. Na „zázraky“ láká třinecká Werk Aréna v sobotu v 17:00. Délka muzikálu je podle pořadatelů 2 hodiny s 20minutovou přestávkou.

Další podrobnosti o akci i vstupném najdete na webu pořadatele.

Den s kutilem v Příboře
V sobotu mezi 9. a 16. hodinou v Centru tradičních technologií v Příboře uvidíte jednoho z kutilů, který bude předvádět výrobu drobných předmětů a hlavolamů. Jde o akci v rámci oživení výstavy „Urob si sám. Co dovedou kutilové“.

Édith Piaf – koncert Radky Fišarové
Do Hlučína v neděli zavítá známá česká šansoniérka Radka Fišarová s programem Rendez-Vous. Česko-francouzský koncertní program, ve kterém Radka Fišarová se svým doprovodem přináší nejen francouzský šanson předních francouzských interpretů, ale také slavné filmové melodie a písně v netradičních aranžích. Vystoupení v Kulturním domě Hlučín začíná v 18:00.

Spustit audio