Příroda je za humny...

21. duben 2006

...aneb Toulky Trojskou kotlinou zní název jubilejního desátého ročníku hmatové výstavy, kterou můžete ode dneška navštívit ve vzdělávacím centru Zoo Praha. Výstava chce přiblížit typické přírodní celky Trojské kotliny - říční kaňon, vřesoviště, step, lužní les, les a lidské usedlosti.

Na úvod se nabízí jedna otázka - proč hmatová? Odpověď je jednoduchá - pořadatelé ji připravili tak, aby zasáhla všechny naše smysly - hmat, sluch, chuť, čich i zrak. Zájemci se tu budou moci seznámit i s některými živočichy obývajícími Trojskou kotlinu, rostlinami, dřevinami i jejich semeny. Poznají, jak se žilo v okolí Vltavy kdysi, co tu lidé chovali či pěstovali, a ochutnají některé místní plodiny.

Trojský motiv

Poprvé v desetileté historii hmatových výstav je ta letošní rozdělená na dvě části - jedna probíhá ve vzdělávacím centru zoo a druhá pod širým nebem v nedaleké botanické zahradě. Pro ty, kdo se chtějí vydat za krásami Trojské kotliny přímo do přírody, se nabízí více než deset krátkých výletů, které jsou bezbariérově přístupné pro všechny zájemce.

Výstavu, která trvá do konce dubna, pořádá pražská zoologická zahrada ve spolupráci s Botanickou zahradou hl. m. Prahy a Institutem rehabilitace zrakově postižených FHS UK. Všichni handicapovaní občané (držitelé průkazek TP, ZTP a ZTP/P) mají po dobu konání výstavy vstup zdarma a jsou srdečně zváni do pražské zoo.

Spustit audio