Prix Bohemia Radio 2010 - Fantazie má zvuk!

23. září 2010

Sedmadvacátý ročník Mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio se koná v Poděbradech v termínu 5. – 7. 10. a tentokrát bude slavit fantazii. Fenomén, který rozhlasové vysílání jednoznačně podporuje a rozvíjí. Heslem tohoto ročníku je „Fantazie má zvuk…a zvuk dává prostor fantazii“.

S tím také souvisí výběr letošní mezinárodní kategorie – tedy rozhlasové tvorby na poli Radio artu. Zvukových kompozic, které strukturálně i esteticky reflektují širokou paletu výrazových prostředků současného světa akustických umění, je přihlášeno úctyhodných 51. Kromě České republiky budou soutěžit pořady ze Slovenska, Rakouska, Kanady, USA, Německa, Srbska, Irska, Chorvatska, Portugalska, Švédska a Austrálie. Mezinárodní porota zasedne ve složení Michal Rataj (ČR), Julius Fujak (Slovensko), Marek Choloniewski (Polsko), Elizabeth Zimmermann (Rakousko) a Erik Mikael Karlsson (Švédsko).
Porota ve složení Přemysl Rut, Martin Pinkas, Natálie Deáková a Ladislav Kerata bude zase vybírat z celkem jednatřiceti rozhlasových her. Rozhlasová hra je totiž letošní druhou soutěžní kategorií.
Dokument je rozhlasovým žánrem třetí soutěžní kategorie. O nejlepším přihlášeném pořadu (celkem jich je přihlášeno 57) rozhodnou Jiří Vejvoda, Ľubomír Zeman, Ervín Kukuczka a Zuzana Belková.
Porota v čele s Václavem Moravcem a členy Miroslavem Konvalinou, Miroslavem Vaňurou a Miroslavem Debnárem vyslechne celkem 32 příspěvků čtvrté soutěžní kategorie letošního festivalu - Zpravodajská reportáž.
Celkový počet soutěžních snímků je rekordní. Poroty budou dohromady posuzovat přes 170 pořadů.
Nejlepšímu zahraničnímu zpravodaji Českého rozhlasu bude i letos udělena Cena Karla Kyncla.
K pracovní části festivalu patří např. dvoudenní seminář s poslechy nejlepších rozhlasových inscenací natočených v letech 2009-2010 a následnou diskusí či seminář Sdružení rozhlasových tvůrců na téma Rozhlasový dokument - Svědectví doby.
Jako vždy je připravena řada doprovodných akcí pro odbornou i širokou veřejnost a jako vždy se jednotlivé pořady či účinkující nějakým způsobem váží k rozhlasovému vysílání. Pozvat Vás můžeme na koncert skupiny režisérů ozvučení pořadů Eldorádo, či koncert Big Bandu Českého rozhlasu – to vše hned v první festivalový den, tedy v úterý 5.10., na lázeňské kolonádě. Středa 6.10. bude patřit dětem. Těm z mateřských škol zahraje Malé divadélko Praha (mimochodem pokračovatelé Matěje Kopeckého) hned dvě pohádky: O kohoutkovi a slepičce a Krabičkovou pohádku. Pro děti ze základních škol vystoupí v Divadle Na Kovárně Dismanův rozhlasový dětský soubor s představením Zahrada, na které naváže natáčení pořadu Českého rozhlasu 2 – Praha Domino. Odpoledne se vrátíme na lázeňskou kolonádu, kde vystoupí vítězové rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga.

Ze čtvrtečního programu jmenujme alespoň komponovaný pořad složený z vyprávění bývalého zpravodaje Českého rozhlasu v USA Miroslava Konvaliny, doplněného o hudební vystoupení Radka Tomáška, či pořad Českého rozhlasu Region, Středočeský kraj. Účinkovat v něm budou mimo jiné Petra Černocká, Eduard Hrubeš či Kateřina Cajthamlová.
Jde-li o festivalové večery, i zde je připraveno mnoho zajímavého. Také letos pokračujeme ve výběru středečního divadelního představení tak, aby uvedená hra měla i nedávno dokončenou, rozhlasovou podobu. Proto se mohou festivaloví návštěvníci těšit na představení Divadla Bez Zábradlí 2x Woody Allen, ve kterém vystoupí Karel Heřmánek, Josef Carda, Dana Morávková, Jana Švandová, Zdeněk Žák, Kateřina Janečková a Petr Pospíchal. Pokud by někomu ani jeho fantazie nedovolila představit si, co že vlastně znamená výše zmíněná první soutěžní kategorie, co očekávat pod pojmem Radio art, bude mít možnost ještě týž večer na lázeňské kolonádě fantazii popustit uzdu. Čeká nás totiž zvukový koncert a performance členů mezinárodní poroty.
Prvním a posledním festivalovým večerem bude provázet Pavel Kudrna. V případě toho zahajovacího ho na jevišti Divadla Na Kovárně bude doprovázet slovenská šansoniérka Szidi Tobias, v případě večera závěrečného pak např. stepařská skupina Wings.
Podrobné informace o festivalu naleznete na rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace