Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách. Zábavný výlet do Vysokých Tater s oblíbenou partou kamarádů

8. září 2023

Humoristická kniha Zdeňka Šmída Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách volně navazuje na slavné a velmi oblíbené vyprávění Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii. Tentokrát se parta kamarádů vypraví do slovenských hor.

Čte: Jan Holík
Napsal: Zdeněk Šmíd
Dramaturgie: Petra Hynčíková
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 22. 5. 2017

Keny, Bongo, Lucie, Sumec, Lída, Otouš, Gábina, Dana a Křižák jsou nejen vodáci, ale také horáci, kteří milují přírodu, turistiku a ctí přátelství. Když se vypraví do Vysokých Tater, je o zábavu opět postaráno.

Rozhlasová verze knihy Proč bychom se nepotili byla natočena v plzeňském studiu v roce 2017. Příběhy z druhého dílu kultovní trilogie o vodácích a horácích čte herec Jan Holík.

Zdeněk Šmíd

Zdeněk Šmíd se narodil v roce 1937 v Kdyni u Domažlic do rodiny drobných zemědělců. Hospodářství po rodičích jako jediný syn – ač si to oni sami přáli – nepřevzal. Neměl k tomu vztah a nakonec mu pomohla i politická situace. Soukromí zemědělci pár let po válce přestali existovat.

Zdeněk Šmíd

Zdeněk Šmíd se rozhodl stát učitelem. Vystudoval češtinu a ruštinu na Vyšší pedagogické škole v Plzni. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze ještě dálkově absolvoval češtinu a historii. Léta učil na základní škole, později se stal učitelem ve škole pro pracující.

V letech 1985 a 1986 pracoval jako redaktor Západočeského nakladatelství v Plzni, poté se stal spisovatelem z povolání. Od roku 1991 byl redaktorem v plzeňské Nové pravdě, po čase se opět vrátil ke svobodnému povolání spisovatele.

Sám sebe popsal jako člověka nevěrného, jenž nevydrží dlouho u jednoho zájmu. Byl vyznavačem trampingu, měl vlastní kapelu, byl vášnivým vodákem i turistou, měl rád historii. To vše mu posloužilo jako inspirace při psaní.

Vydal trilogii, která si získala velkou oblibu – Proč bychom se netopili aneb Vodácký průvodce pro Ofélii (1979), Proč bychom se nepotili aneb Jak se chodí po horách (1984) a Proč bychom se netěšili aneb Jak se držet nad vodou (1998).

Napsal také několik knih inspirovaných česko-německými vztahy v pohraničí v průběhu 20. století – povídkový soubor Lesk a bída Čekání (2001) nebo román Cejch (1992).

Zdeněk Šmíd zemřel v roce 2011 při šnorchlování na Seychelách.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.