Produkce pulzující životem v novinkách představují sxilence, Empress Of nebo Tea Sofia

6. prosinec 2023

Britská skupina Thy Slaughter vydává album Soft Rock a loučí se s labelem PC Music. Vycházející americký raper Bas si přizval britského AJ Traceyho na nový track 179 Deli a hondurasko-americká hudebnice Empress Of představila nový singl Femenine. Uzavírají dvě české novinky – vycházející elektronický producent a zpěvák sxilence, který vydal EP, s hosty jako Toyota Vangelis a dále Tea Sofia, která spolu s producentem Lvciferem přináší nový singl s propracovaným vizuálem. Burn!

Bas – 179 Deli ft. AJ Tracey

Credits: Abbas Hamad, Ché Wolton Grant, Gage Brown, Jamil Pierre, Joshua Lloyd-Watson, Lydia Kitto
Labell: Dreamville
Album: 179 Deli ft. AJ Tracey single

Co se stane, když se newyorský a londýnský rapper potkají na New jersey beat? Odpovídá na to skladba 179 Deli, kterou spolu natočili americký Bas a anglický AJ Tracey. Zatímco druhý jmenovaný je doma za hvězdu, Bas je teprve na cestě vzhůru – je podepsaný na labelu Dreamville Records, který patří J. Coleovi a chystá se vydat desku We Only Talk About Real Shit When We’re Fucked Up. 179 Deli je už pátý singl z desky, kterou Bas ohlásil na začátku letošního roku. Pod beatem jsou podepsaní Gage Brown a Deputy, ale také Lydia Kitto a J. Lloyd z britského projektu Jungle. První jmenovaná zpívá refrén písně, jejíž název odkazuje k obchodu se sendviči v jamajské čtvrti v Queens, kde Bas vyrůstal, když se do New Yorku přestěhoval s rodinou z Evropy.

Tea Sofia – Burn

Credits: Lukáš Mutňanský, Tea Sofia Zybartas
Label: Warner
Album: Burn single

Vítězka Czechingu 2020, zpěvačka Tea Sofia, má nový singl. Burn pro ni produkoval Lvcifer a skladbu doprovází video, které režírovala Kate Guić. Burn je pro Teu první track od letošního května, kdy vydala skladbu For Love, jinak je to ale už čtvrtý letošní singl. Zpěvačka s litevsko-srbskými kořeny letos oslavila jednadvacáté narozeniny, studuje marketing na Karlově univerzitě a vydala zatím jednu dlouhohrající desku, kterou byl před třemi lety debut Stani.

Thy Slaughter – Immortal ft

Credits: Finn Keane, Alexander Guy Cook, Caroline Polachek
Label: PC Music
Album: Soft Rock

Kultovní label PC Music odchází ze scény ve velkém stylu. Jeho zakladatel A. G. Cook spolu s producentem Easyfun pod společným pseudonymem Thy Slaughter těsně před koncem roku (i samotným působením labelu) vydali jedno z nejzábavnějších alb letoška. Na desce Soft Rock zní hit za hitem, zcela mimochodem zde hostují největší hvězdy současného popu jako Caroline Polachek nebo Charli XCX. Je znát, že komunita okolo labelu vyrostla v jedny z nejvlivnějších hybatelů hudebního průmyslu. Vybíráme skladbu Immortal, ve které zpívá právě Caroline Polachek.

Empress Of – Femenine

Credits: Ana Mancebo, Dee Mad, Lorely Rodriguez, Nick Sylvester
Label: Giant Music
Album: Femenine single

Na Radiu Wave oblíbená hondurasko-americká hudebnice Empress Of představila před pár dny nový singl Femenine. Píseň přichází spolu s videoklipem, který skladbu zasazuje na dancefloor taneční párty. Pulzující skladbu produkovala Empress Of spolu s Nickem Sylvesterem. Píseň pochází z nadcházejícího studiového alba a je její první španělsky zpívanou skladbou. Femenine následuje po jejím nedávném singlu Kiss Me, na kterém hostovala také Rina Sawayama a po kterém následovala řada koncertů na jejich společném turné. Koncertů neměla letos Empress Of málo – na počátku roku totiž předskakovala Carly Rae Jepsen na jejím severoamerickém turné.

sxilence – Fúza ft. Toyota Vangelis

Credits: Matteo Ruggiero, Václav Peloušek
Label: Future jiskří
Album: Opravit se

Čerstvé jméno na poli české elektroniky sxilence přichází s novým EP s názvem Opravit se, které vydává pod kolektivem Future jiskří. Sxilence se tímto oficiálně posouvá od své staré persony meme rapera a přechází na vlnu inovativní elektroniky, která pulzuje životem. Od temných atmosférických synťáků, přes klubové taneční produkce až po zpívané pasáže disponuje sxilence chytlavými obraty, hlasem a produkcí, kterou by mu kdekdo mohl závidět. Není divu, že se na tomto EP objevují hosté jako exkkkkkkcese, Fae Bestia, Ancestral Vision či Toyota Vangelis, který přispěl svým hlasem a produkcí na skladbě Fúza, nyní zařazené do naší aktuální rotace.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.