Prošli jsme si různými turbulencemi, až se to usadilo do totální pohody, říká o kapele Street69 její zpěvák Jiří Strážnický

2. listopad 2023

Příští rok oslaví kapela Street69 osmnáctiny a hraní si prý užívají čím dál víc. Proč nekoncertují celý rok? A jak vznikla jejich spolupráce se skupinou Rybičky 48? Nejen na to odpovídal ve studiu Rádia Praha zpěvák a frontman kapely Jiří Strážnický.

U zrodu Street69 byla před 17 lety ambice tvořit v angličtině a z toho vycházelo i jméno kapely. „Po prvním singlu jsme pochopili, že já a angličtina se úplně nemusíme, ale název už jsme měli, tak jsme to počeštili,“ směje se Jiří Strážnický. Číslovka se tedy vyslovuje česky.

Stráža, jak bývá zpěvák přezdíván, přiznává, že si za dobu existence kapely prošli s kolegy různými turbulencemi. „Až se to usadilo do totální pohody. A teď si to fakt užíváme. Hrajeme takový pop rock, ale nebráníme se sem tam uhnout i někam jinam. Baví nás to čím dál víc, i s přibývajícím věkem.“

Jiří Strážnický z kapely Street69

Přes zimu žádné koncerty

Časem si také přišli na to, že jim naprosto vyhovuje koncertovat jen v sezóně od května do října. „Pro nás je to úplně krásný model. Přes zimu si dát třeba dva měsíce odstup od všeho. A pak se těšíte. Potkáme se třeba v půlce ledna a dál spřádáme plány.

Letos mají na svém kontě úspěch v podobě letního hitu Všechno bude dobrý. „Ta písnička opravdu nevznikla jednoduše, takže jsem rád, že sbírá uznání a úspěch. Je to po dlouhých letech písnička, která se dostala trošku za hranice našich pokojů.“

Několikrát své koncertování propojili také s kapelou Rybičky 48, se kterou vyráželi na turné jako předkapela. „Už se z nás stal takový jeden cirkus, s kapelou Rybičky 48 máme velmi dobré a vřelé vztahy, teď jsme se zase potkali na festivalu,“ potvrzuje Jiří Strážnický.

Jak vzpomíná na oslavu patnáctých narozenin kapely a co plánují na blížící se dvacetiny? Jaké bylo pro Jiřího Strážnického stát na pódiu společně se synem, který je bubeník? A proč vznikal klip k písni Všechno bude dobrý nadvakrát? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.