Prostě to bolí. Své práce se kvůli nemoci ale nechci zříkat, prohlašuje herečka Klára Cibulková

21. červen 2022

Od dětství trpí těžkou skoliózou. „Pro mojí profesi je tato diagnóza náročná. Prostě to bolí,“ přiznává herečka. Odmítla operaci páteře a nastoupila samoléčbu. „A od té doby jsem u lékaře nebyla.“ Nevyplnily se předpovědi lékařů, že nebude mít děti. V audiozáznamu rozhovoru s Terezou Kostkovou také uslyšíte, co se dozvěděla o Gretě Garbo, kterou ztvárňuje v divadle, anebo čím se živila ve Španělsku.

Pohybově náročných rolí se herečka Klára Cibulková nezříká, i když má od dětství diagnostikovanou těžkou skoliózu. „Na roli vždy spolupracuji s mojí úžasnou fyzioterapeutkou. Navede mě, jak mám dělat pohyby tak, abych si neškodila.“

„Dám jí zadání, že budu běhat po schodech nebo nosit těžké věci, a ona mi řekne co a jak. Mám to v tomto ohledu náročnější, ale nechci se toho zříkat,“ přesvědčuje herečka Klára Cibulková v Blízkých setkáních.

Operaci jsem odmítla

Skoliózu ji diagnostikovali v deseti letech. „Dostala jsem korzet až ke krku a v 16 jsem měla jít na operaci páteře. Věděla jsem, že se rok nebudu moct hýbat. Operaci jsem odmítla. Protože jsem chtěla zkusit přijímačky na DAMU,“ vzpomíná.

„Místo operace jsem nastoupila tzv. samoléčbu. Bylo krátce po revoluci, našla jsem si léčitele a od té doby jsem u lékaře nebyla,“ svěřuje se herečka. Nesplnila se ani lékařská prognóza, že nebude mít děti.

„Mám dvě, obě jsem porodila přirozeně. Celou dobu jsem cvičila a bylo to náročné. Ale zvládla jsem to. Cvičit musím pořád. Moje nemoc vyžaduje vůli a disciplínu,“ uzavírá.

autoři: Tereza Kostková , mis

Související