Protančit se krásně životem. Hradecká skupina T-BASS slaví úžasných 25 let na špičce taneční scény

21. říjen 2022

Tanečníci ze skupiny T-BASS v Hradci Králové letos slaví úžasných 25 let na scéně. Mají na svém kontě řadu mistrovských titulů a ocenění, to ale není tak důležité jako to, že za čtvrtstoletí své existence se zakladateli Zdeňku Zolmanovi a jeho týmu podařilo nadchnout pro tanec tisíce malých i velkých a že do tance dávají příběh, emoce i humor. A možná svým nadšením nakazí i vás.

Taneční skupinu T-BASS založil v Hradci Králové v roce 1997 Zdeněk Zolman. Skupina se hned od počátku svého fungování zabývá tanečními technikami Street Dance a snaží se reagovat na nejmodernější taneční trendy.

Nemáme přeci tělo jen od toho, abychom ho přenesli z bodu A do bodu B. Ale měli bychom u toho také trochu dobře vypadat.
Zdeněk Zolman, zakladatel taneční skupiny T-BASS

Z původních dvanácti členů se skupina postupem času rozrostla v početnou a prestižní taneční školu, která si vybudovala silné zázemí a kvalitní systém taneční výuky a výchovy dětí i mládeže. Současně si získala silnou pozici mezi špičkou taneční kultury v České republice, kterou reprezentuje i na mezinárodní úrovni.

Čtěte také

Kolik toho musí člověk natancovat, aby cítil tu radost z pohybu?
Potkal jsem jednoho kamaráda a ten se ptal, tak co, pořád ještě tancuješ? Ty si ten život celý protancuješ. Tak jsem se nad tím zamyslel, a je to pravda. Život se dá krásně protancovat. Nejde o tréninky a tak podobně, ale o to, že když člověk slyší hudbu a jde někam do společnosti, tak se umí pohybovat. Podle mne by měl být tanec úplně všude.

Popularita tancování stoupá. Do tanečních chodí stále víc kluků, národ kouká na televizní taneční soutěž StarDance.
Je to pravda. Když jsme s tancem před tím čtvrtstoletím začínali, tak se kluci trošku styděli tančit. Ale pak zjistili, že nám pánům to při tanci sluší. A že chlap, který umí tancovat, je pro dívky zajímavý. Protože přeci nemáme tělo jen od toho, abychom ho přenesli z bodu A do bodu B. Ale měli bychom u toho také trochu nějak dobře vypadat. Proto se také trochu zajímavě oblékáme.

Čtěte také

Tedy určitě je tanec nyní zpopularizovaný. A styl breakdance, kdy se tanečníci točí třeba i na hlavách, bude teď dokonce i na další letní olympiádě v Paříži. Tedy bude to oficiální olympijský sport. Určitě se na to pojedeme podívat.

Ovšem tanec za ty roky udělal obrovský pokrok. Je úplně někde jinde, než když jsme začínali. Navíc ani tenkrát nebylo tolik písniček a hudby, teď je neuvěřitelná barevná škála nádherné muziky. Pořád se to vyvíjí a tanec na hudbu neustále reaguje.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s tanečníky z královéhradecké skupiny T-BASS si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související