První křížovka na světě byla možná až druhá. Arthura Wynna předběhla učitelka z Modřan

21. prosinec 2023

Redaktor zábavné přílohy amerického listu The New York World jménem Arthur Wynne vytvořil 21. prosince1913 hádanku složenou ze slov vepsaných do obrazce. Stvořil tak jednu z prvních křížovek na světě. Američan narozený v Anglii se inspiroval hrou nazvanou magické čtverečky, kterou ho naučila jeho babička. Načrtl si mřížku ve tvaru kosočtverce a do horních tří políček napsal slovo FUN, což byl název zmíněné zábavné přílohy.

Jednoduchou doplňovačku nazval Word-Cross Puzzle, tedy slovní křížovka. Jeho křížovka měla u čtenářů ohromný úspěch, proto ji zmíněné noviny začaly otiskovat každý týden. Už ne jako Word-Cross Puzzle, ale pod názvem Crossword Puzzle, pod nímž jsou v Americe křížovky vydávány dodnes. V prohození pořadí slov Word a Cross ovšem nehledejte žádný záměr. Došlo k němu vinou chyby v sazbě. Dějiny americké křížovky tedy přepsal tiskařský šotek.

Prvenství je přisuzováno i pražské učitelce

Autorství první křížovky je ovšem přisuzováno více lidem. Patří mezi ně i pražská učitelka Milada Antošová z Modřan. Je totiž prokázáno, že už v roce 1899 publikovala hádanku pod názvem Čapka z písmen ve Sborníku hádanek Zlaté Prahy, tedy 14 let před Arthurem Wynnem.

Je fakt, že křížovka Milady Antošové ještě neměla charakteristickou mřížku, jak ji známe dnes, ale hádaná slova se křižovala ve dvou směrech a luštila se podle legendy, což je základní princip křížovky. A proč se hlavolam jmenoval Čapka z písmen? Prostě a jednoduše měl tvar čepice.

Zajímá-li vás, jaké druhy křížovek existují, nebo proč spisovatel Karel Čapek varoval svou milou, aby je svému muži nikdy nedovolila luštit, poslechněte si další díl Příběhů z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související