Půlnoční bohoslužba Církve československé husitské z Brna

25. prosinec 2017

Bohoslužba Církve československé husitské z Husova sboru na Botanické ulici v Brně. Káže a liturgii slouží farářka Sandra Silná.

Při přenášené bohoslužbě povede liturgii a poslouží kázáním na texty první neděle po Zjevení Páně (na svátek Křtu Páně) farář Dr. Zdeněk Kovalčík. Zpívat bude Komorní sdružení pro duchovní hudbu Ostrava pod vedením Mgr. Pavly Dědicové, bohoslužbu doprovodí varhanní hrou Bc. Lukáš Rýdlo. Společně bude zpívána píseň ze Zpěvníku CČSH č. 112 – Tvá církev chce ti díky vzdát.

Místní náboženská obec je jednou z devíti brněnských obcí Církve československé husitské. Husův sbor byl postaven podle návrhu architekta Jana Víška v roce 1929 a patří k prvním funkcionalistickým stavbám v Evropě. Dnes slouží k setkávání věřících při bohoslužbách, ke ztišení, ale také k pořádání přednášek, koncertů a jiných kulturních aktivit.

Obec se shromažďuje kolem Božího slova, kterému naslouchá z Písma, v kázání, přijímá je ve svátostech a ve společenství modlitby. A předává je dál vyučováním i službou potřebným; doprovázením člověka od jeho narození až do posledních okamžiků jeho života. Sedmi svátostmi posvěcuje každé důležité období lidského života. Neboť tehdy se Ježíš Kristus vždy novým způsobem dotýká a oslovuje každého člověka, který pak v liturgii prožívá svůj vztah k Bohu celou bytostí a citlivěji vnímá Boží přítomnost i své okolí.

Boží slovo je tak zdrojem života náboženské obce, a zároveň východiskem k proměňování vztahů uvnitř i vně církve, která na své město, zemi a svět pamatuje ve svých modlitbách.

Hned od svého vzniku navazovala Církev československá husitská na odkaz prvotní církve, Cyrila a Metoděje, mistra Jana Husa a Českých bratří, a vždycky zdůrazňovala svobodu svědomí každého člověka. Učení církve vychází ze svědectví a zvěsti Bible. Své poslání spatřuje v naplňování všech oblastí lidského života Duchem Kristovým. Proto rozvíjí charitativní a diakonickou činnost, podporuje výchovné, vzdělávací a kulturní projekty. A spolupracuje s dalšími křesťanskými církvemi při zvěstování evangelia.

Spustit audio