Punkové lokty a popová kolena. Novovlnný banger týdne servíruje Genesis Owusu

26. říjen 2022
Topinky

New wave, synthwave, pop, bossanova, reggaeton –⁠ z aktuálních Topinek nebudete vědět, kam dřív skočit. Jestli okamžitě propadnout masivnímu pichlavému groovu nového hitu od všežravce Genesise Owusu, nechat si prorazit hrudník beatem Lazer Vikinga nebo se usebrat u jemného Lovers Rocku nadějné písničkářky Olivie Dean. Get Inspired!

Genesis Owusu - Get Inspired

Credits: Kofi Owusu-Ansah, Dann Hume, Andrew Klippel, Julian Sudek, Michael Di Francesco
Label: Ourness / AWAL
Album: Get Inspired single

Australský zpěvák a rapper s ghanskými kořeny Genesis Owusu dostal loni do kolen nás i Baracka Obamu svým ambiciózním debutem Smiling With No Teeth, který suverénně přepínal mezi neo-soulem, alternativním hiphopem a funkem. Po avant-rapové skladbě GFTO teď talentovaný eklektik přichází s druhým letošním singlem Get Inspired, který se zřetelně shlédl v novovlnné a punkové estetice osmdesátých let. Senzační track, který produkovali Dann Hume a Andrew Klippel, kloubí strhující rytmus, hravé kadence a přechody, chvějící se synťáky i kytary evokující kvílení sirén, do kterých australský ohybač žánrů odrzle vstupuje svým charakteristickým projevem a chytlavým falzetem. Absolutní groove, banger týdne.

Ellie Goulding - Let It Die

Credits: Elena Goulding, Peter Rycroft, Andrea Rocha, Tom Mann
Label: Polydor / Universal
Album: Higher Than Heaven

„Taneční hudba ze vzdálených končin vesmíru,“ tak popisuje svoje chystané album anglická zpěvačka Ellie Goulding. Její pátá studiovka Higher Than Heaven vyjde na začátku února příštího roku a Goulding ji aktuálně propaguje novým klipovým singlem Let It Die. Skladbu produkoval LOSTBOY, který má za sebou hity od Little Mix nebo Kehlani. Goulding už jednu skladbu tohoto jména v diskografii má, dvě písně jsou odlišné, ale spojuje je stejné textové téma – odhodlání přestat milovat někoho, kdo si naši lásku nezaslouží. Tak hodně štěstí.

Lazer Viking - Oh Boi

Credits: Jakub Kaifosz, Tomáš Havlen, Lukáš Turza
Label: self-released
Album: Tunnel Vision

Když ostřílený songwriter Kuba Kaifosz aka Lazer Viking vydal letos v dubnu videosingl Yr Body, udeřil v kontrastu se svou předešlou, kytarovými riffy rámovanou tvorbou ránu na solar tvrdší než 808 kopák. Na vydání nové desky Tunnel Vision produkované Tomášem Havlenem (Post-hudba) dále lákal posledního půl roku – velkolepým synthwavovým trackem Bored In Jeans, který nutil vzpomenout na anglické Tears For Fears i hravou, auto-tunem protkanou novinkou Gibber Gabber, jež svým doprovodným vizuálem odkazuje na Kubrickovo Osvícení. Album po krátkém odkladu konečně vyšlo 21. října a Lazer Viking ho po boku kapely Dukla pokřtí 5. listopadu v pražském Café V lese. „Tunnel Vision je deska především o laskavosti. Připomínka toho, že člověk, který si vaši laskavost zaslouží nejvíc, jste vy sami,“ říká. Do naší rotace z osmistopého releasu putuje průrazný beat tracku Oh Boi.

Snow Tha Product - Bájala ft. Santa Fe Klan

Credits: Claudia Meza, Ángel Quezada
Label: self-released
Album: To Anywhere

Velké naděje vkládala média a americká rapová scéna před deseti lety do rapperky Snow Tha Product, která záhy po vydání debutové desky Unorthodox podepsala smlouvu s Atlanticem. Během šesti let nahrála několik mixtapů, jedno EP, ale jak to tak bývá, velký label se nakonec rozhodl zaměřit na své hlavní koně ve stáji. Největší slávu a cenu MTV Video Music Award ji tak zajistila až skladba pro mixtape k populárnímu muzikálu Hamilton, kde se postarala o skladbu Immigrants (We Get the Job Done). Po odchodu od slavné značky se o Snow začíná konečně zase mluvit: po nominaci na Latin Grammy teď přichází s druhou deskou To Anywhere, kterou vydala sama a hostuje na ní třeba Juicy J nebo Santa Fe Klan, který je slyšet i na singlu Bájala. Ten je návratem k jejím mexickým kořenům a zároveň reggaetonovou novinkou v našem playlistu.

Olivia Dean - Danger

Credits: Olivia Dean, Ilsey Juber, Nathaniel Ledwidge, Tre Jean-Marie
Label: EMI
Album: Danger single

Nové jméno v playlistu Radia Wave představuje Olivia Dean, která tento týden vydala (po roce od svého EPčka Growth) bossanovou slazený singl Danger. Nebezpečí je podle londýnské hudebnice obsažené například v situaci, kdy se zamilováváme a priori do lidí, kteří jsou na nás hodní. To prozradila serveru Dork, který ji už před rokem označil za jeden z největších současných písničkářských talentů. Bossanovou či podžánrem reggae zvaným Lovers rock se podle tiskové zprávy Dean inspirovala zejména proto, že na nich vyrostla a přitom s nimi dosud kreativně nepracovala. Doufáme, že v tom bude pokračovat i nadále –⁠ v jejím podání se jedná o opravdu podmanivé kombo.

Michelle - Pulse

Credits: Sofia D'Angelo, Julian Kaufman, Charlie Kilgore, Layla Ku, Emma Lee, Jamee Lockard
Label: Atlantic / Transgressive
Album: Pulse single

Šestičlenný newyorský kolektiv Michelle se připomíná novým alt-popovým singlem Pulse, který popisuje situaci, při níž se váš zrak spojí se zrakem druhého člověka na tanečním parketu a vaše životy propojí sdílený pulz. Americká skupina existuje od roku 2018, kdy vydala debut Heatwave, na který letos v březnu navázala dlouhohrající deskou After Dinner We Talk Dreams. Singlovka Pulse vyprovází Michelle na turné, během něhož se dostanou i do Evropy. „Když tančící těla začnou vyzařovat teplo a touhu jedno po druhém, tak pouštějte Pulse,“ popisuje kapela správné dávkování svého nového singlu.

Daří se tentokrát Alešovi rýmy? Kolik si na dnešek připravil záhadných citátů? Nechal už Filip konečně své ambice umřít? A kdy naposledy četl Bajaju? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.