Radikální představa sociální spravedlnosti a rovnosti, říká o feminismu psycholožka Laura Brown

12. červenec 2019

Co je to feministická terapie? Hostem Leonarda Plus byla americká psycholožka Laura Brown, průkopnice feministické terapie, autorka stovek článků a desítek knih o této metodě.

„Neexistuje jeden pohled na feminismus, záleží, v jaké části země jsme a jakou politickou příslušnost lidé mají,“ popsala situaci ve Spojených státech Laura Brown při své pražské návštěvě.

Připomněla, že část americké legislativy se změnila právě díky feministickému hnutí. „Stejný plat za stejnou práci, zákony proti sexuálnímu obtěžování, znásilnění, zneužívání dětí, to vše pochází z ženského hnutí.“

Feministická terapie byla původně zaměřena pouze na ženy. Ale to už je půl století a nyní se zaměřujeme na všechny lidské bytosti všech pohlaví, zaměřujeme se na otázky moci a bezmoci.
Laura Brown

„Dnes se feminismus posunul a dívá se na lidi všech identit. My tomu říkáme průsečíkový feminismus... Pohled každého je utvářen pohlavím, společenskou třídou a mnoha dalšími věcmi. Jde o to narušit vnímání, že bílý muž má jasnou představu o všem ostatním a že všechno ví. Neznamená to, že nic neví, ale také to neznamená, že ví všechno,“ vysvětlila psycholožka.

Feminismus stále chápeme jako sprosté slovo, říká Jana Smiggels Kavková

Jana Smiggels Kavková

„Když člověk přijde někam do společnosti s termínem feminismus, je o diskuzi postaráno,“ říká politoložka, poradkyně a feministka Jana Smiggels Kavková, host středeční Osobnosti Plus.

Podle ní feministická terapie bere chápání od minorit a přenáší je do centra. „Radikální představa říká, že by se se všemi lidmi mělo zacházet stejně, ať jsme muži nebo ženy, běloši, Afroameričani, Hispánci nebo Asiaté.“

„Feminismus v USA vznikl odspodu společnosti. Ženy se sešly a mluvily k sobě upřímně. To se děje i dnes, máme sociální média a hnutí MeToo, takže místo toho, aby si deset žen povídalo o zkušenostech se znásilněním, tak mohou miliony žen mluvit o svých zkušenostech. A protože se o těchto pravdách mluví nahlas, může se společnost proměnit k lepšímu.“

Měla jsem klienty, kteří si mysleli, že feminismus je hloupost, ale měli problém s pocity bezmoci, sebeobviňováním. A feministická terapie byla užitečná k tomu, abych jim pomohla pochopit, že oni nejsou tím problémem, že problém je jinde, ale oni jsou tím řešením.
Laura Brown

Psycholožka se svěřila, že se pomalu v myšlení i psaní posouvá od pojmu feministické terapie k osvobozující terapii. „Protože každý se potřebuje osvobodit od pocitu bezmoci.“

„Je to transteoretický model terapie, integrativní, takže můžete vzít jakoukoliv techniku a vložit ji do tohoto rámce. Výzkumy nám říkají, že jen 8 % toho, co se v terapii odehrává, se točí kolem techniky terapie, kterou použijete. Důležitý je cíl a způsob, jakým nahlížíte na problém, o který běží.“

Důležitým základem metody je psychologie traumatu. „Ta se dělí na tři základní oblasti: trauma boje z války, trauma způsobené holokaustem a trauma z interpersonálního násilí. Řekla bych, že celá třetí oblast vznikla z feministického hnutí a to je důvod, proč je feministická psychologie tak zakotvena ve studiu traumatu.“

I když podle statistik celkově případů sexuálního zneužívání ve Spojených státech ubývá, tak je jich nahlášeno větší množství, protože před lety měly feministky odvahu říct: tohle je pravda, tohle se děje.
Laura Brown

„Feministická terapie zřejmě lidi hodně zajímá, protože dostávám pozvání od lidí z celého světa... Není to poprvé, co jsem v Praze, ale poprvé tady přednáším. Cítím tu velkou intelektuální explozi, výměnu myšlenek a je velmi vzrušující být toho součástí,“ svěřila se terapeutka.

Všichni o mně vědí, že jsem feministka, říká Barbora Osvaldová

Barbora Osvaldová

„Jsem feministka teoretik do té míry, že když se otec mých dětí u televize zeptá: Máme nějaké hroznové víno? Tak vyskočím a jdu mu pro něj do ledničky,“ říká host Barbory Tachecí, novinářka a vedoucí Katedry žurnalistiky na Institutu komunikačních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Barbora Osvaldová.

Ta dodala, že podoby pocitu bezmoci se sice liší na různých místech světa, ale útlak se děje všude. „A feministická terapie k tomu má co říci.“

„Domnívám se, že budeme daleko mezinárodnější. Například v Thajsku se pracuje s domorodými obyvateli a na pražském semináři máme třeba tři Rusky. Takže si myslím, že budoucnost feministické terapie bude daleko mezinárodnější,“ předpověděla Laura Brown.

Jakou podobu má feminismus a feministická terapie v Ruské federaci? Jak se Češi dívají na feminismus? V jakém stavu jsou u nás práva žen? Poslechněte si celé Leonardo Plus!

autoři: Eva Kézrová , oci
Spustit audio

Související