Rádio před kamerou. Hrůzy i radosti naší země prožívané skrze rozhlas ve filmových hitech

29. prosinec 2023

Hned od svého vzniku, u nás od začátku pravidelného vysílání v roce 1923, se stal rozhlas i filmovým hercem. Rozhlasáci a jejich práce bývali – a jsou dodnes – protagonisty mnoha snímků, rádio navíc poskytuje kameře působivé a atraktivní kulisy. Zájem filmařů byl a je oprávněný: vždyť osudové i ty méně osudové, ale důležité okamžiky našich národů a republiky jsme prožívali především u rozhlasu. Tudíž se rozhlas logicky ocital i na stříbrném plátně.

Každý režim pojímal roli rozhlasu jinak, pro všechny to ale byl nejdůležitější sdělovací prostředek. Jeho filmové role tak většinou nebyly epizodní, mnohdy na nich celé filmy stály. V jakých podobách se objevoval ve filmových dílech první Československé republiky, za Protektorátu, v období komunistické totality a po Listopadu 1989? To představuje třídílný cyklus Tomáše Piláta a Josefa Vomáčky Rádio před kamerou.

Autoři vybrali několik stěžejních projektů různých žánrů – od dramat přes komedie až po detektivky. Zmíněná šíře potvrzuje, jak plastickým, mnohotvárným, a bez debaty univerzálním hercem rádio bylo a je.

Úvodní část seriálu se vrací do doby první republiky a Protektorátu, a zmiňuje snímky Muži v offsidu, Štěstí pro dva, Minulost Jany Kosinové, Madla zpívá Evropě a animovanou reklamu s Hurvínkem. Druhý díl se věnuje době komunistické totality a zazní ukázky z filmů Jak se zbavit Helenky, Žert, Vyšší princip a Zbraně pro Prahu. Čas po Listopadu 1989 přinesl mimo jiné snímky Protektor, Promlčeno a Muž, který stál v cestě. Na rok 2024 se pak chystají Vlny, ve kterých v centru dění stojí jedna celá rozhlasová redakce.

Filmů s rozhlasem bylo pochopitelně natočeno mnohem víc, berte tak seriál Rádio před kamerou jako skromnou připomínku a ochutnávku jeho průniků do světa kinematografie.

Spustit audio

Související