Rádio Retro – Příběh vědy

27. říjen 2015

Před sto lety Albert Einstein poprvé představil světu svou teorii relativity, kterou od té doby nikdo nepřekonal. Toto úžasné „století hledání a nalézání“ připomíná Český rozhlas tematickým internetovým streamem, který přináší 28 hodin autentických historických nahrávek hlasů českých vědců a příběhů o biologii, filosofii či vesmíru. Archivní zvukové fólie a pásky uvádějí a komentují Lucie Výborná a astrofyzik Jiří Grygar.

Díky tomu, že otcové zakladatelé českého rozhlasového vysílání viděli jako jeden z hlavních cílů svého podnikání výchovu a vzdělání, byli hned od počátku existence naší radiofonie velmi často zváni do rozhlasového ateliéru význační vědci a myslitelé, aby oslovovali posluchače skrze své přednášky. Málokterý z nich tehdy věděl něco o tak řečené popularizaci vědy, a tak na nás dnes snímky z přelomu dvacátých a třicátých let působí poněkud vousatě.

Z natáčení Rádia Retro - Příběh vědy

Jsou ale i výjimky, k nimž patří kupříkladu psychiatr Vladimír Vondráček se svou přednáškou o tom, jak mají lidé trávit dovolenou, nebo elektrotechnik Vladimír List, který v roce 1935 láteřil nad přeplněností pražských ulic automobily a vyslovoval se důrazně pro podzemní dráhu. Suchopárnost a šroubovaný jazyk rozhlasových přednášek trefně ironizuje ve své aprílové parodii z roku 1937 Josef Skupa a nádherně sošně promlouvá o svém životě devadesátiletý František Křižík.

Rádio Retro nabízí nahrávky řazené chronologicky od roku 1928 do roku 1995. Z padesátých let jsme vybrali několik klasických rozhlasových pásem Františka Gela o Pasteurovi, Roentgenovi, Popovovi nebo Heyrovském, jehož převzetí Nobelovy ceny za chemii budeme sledovat takřka v přímém přenosu. Nabídneme Reportáž z kapky vody nebo unikátní a ve své době učebnicový dokument o operaci srdce třináctiletého Petra Bělousova z roku 1957.

Vydáme se na dobrodružné výpravy s legendárním pořadem Meteor, ve kterém Oldřich Unger či Josef Kleibl natáčeli o buřňácích ve Skotsku a netopýrech z hradní studny. O svém unikátním přístupu k dětské psychologii pohovoří Zdeněk Matějček a výběr uzavírá rozhovor, který v polovině 90.let natočil publicista Ota Nutz s Helenou Illnerovou.

Z natáčení Rádia Retro - Příběh vědy

„Příběh vědy je současně příběhem vývoje rozhlasových žánrů. Autoři pořadů o vědě a technice záhy pochopili, že pouhá přednáška nezaujme, a proto začali vnášet do éteru příběh, dramatickou situaci, zápletku. A my jsme se s Evou Ješutovou z Archivu ČRo snažili, aby Rádio Retro bylo pestrou přehlídkou nejen důvtipu vědců, ale právě také rozhlasových tvůrců“ oceňuje práci mnoha generací rozhlasáků dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Program Rádia Retro najdete zde.

Spustit audio