Rádio Retro vysílá jako před rozdělením Československa

26. říjen 2017

Nový digitální stream Českého rozhlasu uvádí výběr 28 hodin historických rozhlasových nahrávek, ve kterých se střídá čeština se slovenštinou jako za časů federální stanice Československo nebo Hvězda. Autentické snímky nabízejí průřez historií společného státu Čechů a Slováků, ale také zábavu v podání Milana Lasici a Julia Satinského nebo Milana Markoviče. Rádio Retro (Ne)rozděleni začne vysílat o půlnoci 28. října na webu Českého rozhlasu nebo v síti DAB.

„Zanedlouho nás čeká 25. výročí rozdělení Československa a my chceme jednak připomenout dobu, kdy bylo běžné z rádia slyšet vedle sebe češtinu a slovenštinu, jednak víme, že pro ty, kdo se narodili po rozpadu federace, může naše vysílání přinést nový rozměr setkání s našimi sousedy“, zve k poslechu ředitelka Programu Českého rozhlasu Eva Hazdrová Kopecká.

Výběr nahrávek z archivů Českého rozhlasu a RTVS v Bratislavě je vymezen letopočty 1936 a 1999. Už za první republiky se ozývaly hlasy volající po autonomii Slovenska, a tak se politici z Prahy snažili na Slovensko jezdit a občas svoje rozhlasové projevy vysílat i slovensky. Období Slovenského štátu a Slovenského národního povstání popisují rozhlasová dokumentární pásma z 60. let, dění v roce 1968 zase soudobá publicistika, kde uslyšíme například Gustáva Husáka objasňujícího posluchačům zákon o federalizaci. Události spojené s rokem 1968 (ale také 1989) z dnešního pohledu v Rádiu Retro okomentuje slovenský politik František Mikloško a objasní, jak se v obou zlomových momentech našich moderních dějin lišil pohled Bratislavy a Prahy. O samostatném Slovensku po roce 1993 pohovoří někdejší Bratislavský zpravodaj Lubomír Smatana.

Z mladších snímků zaujme téměř investigativní publicistika Banskobystrického rozhlasového studia z konce sedmdesátých let, v níž se autoři pustili do kritiky špatného využívání pracovní doby, nebo záznamy živých vstupů českých a slovenských reportérů k 70. výročí Československé republiky. „Zde uslyšíte o třicet let mladšího Jana Pokorného, Světlu Magni, Jiřího Skalického nebo třeba legendárního moderátora Dobrých jiter z Prahy Aleše Vovse. Z počátku devadesátých let pak Rádio Retro nabídne záběry z tehdejších Radiofór, kde o vztazích Čechů a Slováků diskutovali například Tomáš Halík nebo novinář Pavel Tigrid“, doplňuje dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Zábavnou stránku Rádia Retro (Ne)rozděleni reprezentují nahrávky pořadů Haló Praha- Bratislava, v nichž vedou dialog po rozhlasových linkách Miroslav Horníček s Juliem Satinským a Milanem Lasicou nebo Lilka Ročáková a Ivan Mistrík. Na kolegy herce vzpomíná Ladislav Chudík a doslova legendou Slovenského rozhlasu se od roku 1987 stal pořad Milana Markoviče Pod pyramidou, kde byli hosty například Michael Žantovský, Peter Lipa, ale 17. listopadu 1991 také prezident ČSFR Václav Havel.

Rádio Retro vysílá na webu Českého rozhlasu, na play.cz nebo v systému pozemního digitálního vysílání DAB.

Čtěte také

Spustit audio