Radost uprostřed neradostné doby. Irvin Venyš inicioval kompilaci současných skladeb pro klarinet

20. únor 2022

Pro virtuózního klarinetistu Irvina Venyše (1981) je příznačný přesah jeho hudebních aktivit – od klasického klarinetového repertoáru přes extrémně náročné skladby 20. a 21. století, které ať už sólově, v ansámblech nebo v komorních orchestrech uvádí často v českých a světových premiérách. Univerzální hudebník Irvin Venyš byl rovněž „odkojen“ cimbálovou muzikou a směle obstojí i ve formacích jazzových.

Výprava do soudobého experimentu

Irvin Venyš (1981) oslovil uprostřed covidové doby celou řadu českých skladatelů a skladatelek s prosbou o dílo pro klarinet a smyčcový Epoque Quartet. Prvním „hmatatelným“ výsledkem tohoto oslovení je výpravné album s názvem Komp(l)ot, na kterém najdeme skladby se základem v jazzové, folklórní, ale i klasické hudbě experimentální povahy.

Z nového kompaktního disku uslyšíme úpravy pro klarinet a smyčcové kvarteto Dětských písní Chicka Corey nebo meditativní novinku Vzlety a dozvuky Iana Mikysky. Irvin Venyš se představí také jako virtuózní hráč Ostravské bandy v Ligetiho Bagatelách nebo jako sólista v sólové Fantasii Jörga Widmana, kdy se Venyš zapojil do projektu patnácti unikátních videí v době lockdownu The World.

Hráčská poctivost a multidisciplína

S Renátou Spisarovou mluví Irvin Venyš také o nutnosti propojení práce akademické s interpretační praxí na koncertech, kursech a zejména při interpretaci hudby dneška. Docent Venyš je schopen briskně zastoupit své kolegy, kdykoli mu to čas dovolí, a to zejména v projektech hudby dneška.

Futurissimo si všímá šíře Venyšových hráčských aktivit se zaměřením na soudobou hudbu, ale také jeho práce pedagogické a akademické na HAMU v Praze a producentské i organizační, kdy pořádá klarinetové kursy i hudební festivaly.

Spustit audio

Související