Rakousko protestuje proti propuštění Mensdorffa

8. únor 2010

Rakouský ministr obrany Norbert Darabos nezvykle ostře kritizoval Velkou Británii, že zastavila řízení proti zbrojařskému lobbistovi hraběti Alfonsu Mensdorffovi-Pouillymu. Ten je podezřelý z podplácení a praní špinavých peněz v souvislosti s nákupem stíhaček Eurofighter pro rakouské letectvo a pronájmu švédských Gripenů české armádě.

Ve včerejším rozhovoru s vídeňským listem "Kurier" vyjádřil rozhořčení nad "obchodem britských a amerických protikorupčních úřadů se zbrojařským koncernem BAE, který se z pětiny účastnil na obchodu s Gripeny a z třetiny s Eurofightery. Podle názoru Darabose to vyznívá jako svatokupectví, kterým se koncern s miliardovým obratem vykoupil z viny. "Buď to byla korupce nebo nikoliv. Ale takto zamést milionový úplatek pod stůl, je nemyslitelné", prohlásil rakouský ministr obrany. Vyjádřil přitom naději, že v Rakousku bude trestní řízení proti zbrojařskému lobbistovi pokračovat a nebude zastaveno jako ve Velké Británii.

Rakouské sdělovací prostředky poukazují na to, že před třemi léty list "The Guardian" a švédská televize SVT vznesly obvinění proti Saabu a britsko-švédskému konsorciu Gripen International z uplácení. Mimo jiné měly podplácet české poslance, aby švédské stíhačky byly umístěny do České republiky. Televize tvrdila, že do této korupční aféry je zapleten rakouský zbrojařský lobbista Mensdorff, který obdržel provizi ve výši 8,7 milionů euro. Ten to rozhodně odmítl, ale následně rakouští sociální demokraté a Zelení žádali jeho předvolání před parlamentní vyšetřovací komisi, která se zabývala nákupem stihaček. V květnu následného roku se Mensdorff opět dostal do hledáčku sdělovacích prostředků, poté co pronikly informace, že byl pozván na lov bývalým rakouským ministrem vnitra Ernstem Strasserem. Rakouské justiční orgány koncem září 2008 pak konečně pro podezření Mansdorffa z úplatkářství a praní špinavých peněz nařídily domovní prohlídku. Ta se konala na čtyřech místech: na jeho zámku v burgenlandském Luisingu, na jeho pracovišti a u dvou obchodních partnerů. Na třiceti stranách obžaloby bylo vyjádřeno podezření, že byl poradcem podnikání spojeného s podplácením při mezinárodním prodeji zbraní. Jeho advokáti obžalobu ale odmítli jako "falešnou a neudržitelnou". Vídeňské státní zastupitelství jej obvinilo z falešné výpovědi před parlamentním vyšetřovacím výborem a 27. února minulého roku byl zatčen na svém zámku a následně uvržen do vyšetřovací vazby.

Po měsíci byl propuštěn, když státní zastupitelství prohlásilo, že v Rakousku byla obžaloba uzavřena. Rakouské sdělovací prostředky uvádějí, že i v Česku se vedlo dvakrát vyšetřování kvůli podezření z podplácení při leasingu Gripenů. Druhé poté, když české orgány získaly ze zahraničí nové usvědčující materiály.

Mezi nimi má být i údajný fax Mensdorffa, požadující zaslání více než 114 milionů euro na úplatu dvaceti českých představitelů, i když jejich konkrétní jména nebyla zde uvedena. Naše protikorupční služba v listopadu oznámila, že celou věc odložila a nikoho nebude z údajných úplatků vyšetřovat. Otázka Gripenů se přesto minulý týden opět dostala na pořad české Poslanecké sněmovny. Britský antikorupční úřad SFO obvinil 29. ledna letošního roku Mensforda-Pouillyho z korupce. Vyhnul se však 4. února zatčení po složení kauce ve výši 600 tisíc euro. Následující den ale bylo proti němu překvapivě zastaveno řízení. Mensford se stal tak opět svobodným člověkem a včera se vrátil do Rakouska. Jeho advokát prohlásil, že se nyní již nemusí obávat britských úřadů a rakouské sdělovací prostředky předvídají, že i tamní justiční orgány řízení zastaví.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio