Rakousko uvažuje o zrušení přímé volby prezidenta

13. srpen 2009

Ačkoliv do volby spolkového prezidenta ještě chybí deset měsíců, neuplyne den, aby se nediskutovalo o případných kandidátech. Šéfka strany Zelených Eva Glawischnigová navrhuje, aby se jím stal její předchůdce Van der Bellen. Šedesátipětiletý profesor se však k tomuto návrhu zatím nevyslovil, i když má naději, že by získal přes deset procent, což je více než jeho strana při posledních parlamentních volbách. Zelení na jeho kandidatuře mají zájem, protože by je podle jejich názoru mohla vyvést ze současné krize.

Svaz pro budoucnost Rakouska BZÖ chce na nejvyšší úřad kandidovat vdovu po Jörgu Haiderovi Claudii, ta ale tento návrh dementuje. Informacím, že by se kandidátem mohl stát současný zemský hejtman Gerhard Dörfler nikdo v Korutanech nevěří. Rovněž další pravicová strana Svobodných FPÖ oznámila, že postaví vlastního kandidáta. Původně její šéf Heinz-Christian Strache jmenoval bývalého vicekancléře předsedu parlamentu Norberta Stegera. Naposledy však hovořil o bývalém ministru spravedlnosti Dietru Böhmdorferovi nebo o bývalém šéfu poslaneckého klubu strany Norbertu Gugerbauerovi. Střídání jmen však nasvědčuje, že Strache nespekuluje s možným vítězstvím, ale chce pouze zviditelnit Svobodné.

Šéf lidovců vicekancléř Josef Pröll prohlásil, že volba prezidenta není aktuálním tématem a jeho strana se bude teprve na konci podzimu s tímto problémem zabývat. Pokud se jedná o jeho strýce zemského hejtmana Erwina Prölla, jehož jméno padlo v souvislosti s kandidaturou, pak jak konstatoval, "může vzhledem k své politické zkušenosti zastávat jakoukoliv funkci v Rakouské republice".

Nyní však bývalý evropský komisař lidovec Franz Fischer doporučil, aby spolkový prezident nebyl zvolen lidovým hlasováním, ale spolkovým shromážděním. Mělo by se tak stát po dohodě všech stran, které by se shodly na znovuzvolení současného sociálně demokratického spolkového prezidenta Heinze Fischera. Svůj návrh zveřejněný v "Tiroler-Tageszeitung" zdůvodnil slovy, že "když současně úřadující spolkový prezident již oznámil, že by chtěl být kandidátem všech Rakušanek a Rakušanů, pak bychom si mohli ušetřit lidové hlasování". Podle názoru exkomisaře by za této situace měly strany odstoupit od svého úmyslu postavit vlastní kandidáty a domluvit se, aby volbu provedlo spolkové shromáždění. To je tvořeno podle ústavy oběma komorami parlamentu, přičemž poslanecká sněmovna - Národní rada je volena obyvatelstvem a horní komora -Spolková rada delegováním jejich členů zemskými sněmy. Podle spolkové ústavy je jí spolkový prezident odpovědný a je i odvolatelný na základě lidového hlasování. Tato změna si však vyžaduje změnu ústavy. Pokud by ale nedošlo ke konsensu politických stran v této otázce, pak by lidové straně podle Fischera nic jiného nezbývalo než postavit vlastního kandidáta. Nevidí však v současné době nikoho, kdo by měl vážnou šanci nahradit současného aktivního prezidenta v jeho druhé šestileté periodě.

Předseda sociálně demokratického poslaneckého klubu Josef Cap podpořil návrh předního lidoveckého politika a je pro parlamentní volbu současného prezidenta, protože by skutečně zastupoval všechny Rakušany. V rozhovoru s rakouským rozhlasem prohlásil, že to má logiku, protože s největší pravděpodobností při jarních volbách v příštím roce Heinz Fischer bude opět kandidovat. Vzhledem k tomu, že se se svou prací pro Rakousko osvědčil, umožňuje to, aby ho politické strany podporovaly. Podle šéfa sociálně demokratického poslaneckého klubu panuje v současné době ve velké koalici s lidovci dobré pracovní ovzduší. Nelze ovšem přehlédnout, že v poslední době dochází uvnitř lidové strany k různým konfliktům. Proto jsou prý sociální demokraté schopni pružně reagovat, jsou připraveni k dohodě. Sociální demokraté však nepochybují, že by i v přímé volbě současný spolkový prezident dosáhl přesvědčivého vítězství.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio