Rakouský prezident v Číně

25. leden 2010

Rakouský spolkový prezident Heinz Fischer se před skončením svého funkčního období vrátil koncem minulého týdne z pětidenní návštěvy Čínské lidové republiky. Doprovázen svou chotí, ministrem obrany a zdravotnictví a viceprezidentem parlamentu, byl uvítán nejvyššími představiteli Říše středu s poctami na úrovni světové mocnosti.

Delegaci z čínského hlediska malé středoevropské země byla věnována okázalá pozornost, jak po bezpečnostní stránce, kde stovky policistů zajišťovaly její hladký průběh, tak sdělovacími prostředky. Stranický list "China Daily" přinesl na titulní straně snímek, na kterém se Heinz Fischer spolu s čínským premiérem Wen Ťia paoem srdečně smějí. Úsměvy padaly i ze strany čínského prezidenta Chu Ťin tchaoa při velké recepci na počest hlavy rakouského státu, ačkoliv je jinak znám svou kamennou tváří. Tajemství tohoto nezvyklého chování, které bylo z čínské strany komentováno jako "mimořádná srdečnost", je nutno hledat v období před dvěma desetiletími, kdy nynější premiér Wen jako perspektivní stranický kádr byl vyslán do Vídně. Zde se o něho staral právě Fischer, který v té době byl předním představitelem sociální demokracie v rakouském parlamentě. Ani poté nepřerušili osobní kontakty a ty se ještě posílily, když se oba stali nejvyššími představiteli svých států.

To také umožnilo Fischerovi během své návštěvy diskutovat o všech problémech, a tak otevřít celou paletu lidských práv, počínaje trestem smrti , zatýkáním disidentů až po situaci v Tibetu a Uigurů. Své jednání komentoval slovy, že "Číňané se sice přihlašují k lidským právům, ale bylo mi řečeno, že udržení stability má absolutní přednost". Podle Fischerova názoru se však ještě ukáže, jaké jsou ve skutečnosti v Číně destabilizující prvky. Návštěvu Šanghaje pak využil k tomu, aby se zde setkal s katolickým biskupem této jihočínské metropole Jin Luchianem. Tento 93letý jezuita s církevním jménem Aloisius 18 let svého života prožil v komunistickém vězení a v současné době se zde stará o 160 tisícovou katolickou obec. Hovoří plynulou němčinou, protože studoval v Německu a jižním Tyrolsku a přednášel v Innšpruku. Na pořadu jednání Fischer nastolil i otázky, související s problematikou severní Koreje a Tchaj-wanu.

Podle Fischera se Čína vůči svému sousedu "nestaví nekriticky"a pokud jde o Tchaj-wan, považuje jej za součást Číny a ke kterému uplatňuje model Hongkongu. Hlavní pozornost rakouská delegace věnovala ekonomickým otázkám, které se v minulém roce dobře rozvíjely. Zatím co rakouské exporty celosvětově zaznamenaly pětinový propad, s Čínou však jen o tři procenta.. Kvůli negativní obchodní bilanci s Čínou udržuje Rakousko intenzivní kontakty ve všech oblastech. Jednou z nich je oblast turismu, kdy . vloni navštívilo Rakousko na 200 tisíc Číňanů. EXPO v Šanghaji, kde se očekává účast 70 milionů návštěvníků, chce využít k propagaci země jako vhodné turistické oblasti. Fischer, který zde slavnostně zasvětil rakouskou expozici, vyslovil přání uzavřít dohodu o letecké dopravě a oznámil, že se připravuje zákon o ochraně investicí.

Při příležitosti rakouské návštěvy se konalo v Pekingu zasedání čínsko-rakouského hospodářského fóra. Za účasti zástupců stovky rakouských firem a dvou stovek čínských se zde diskutovalo o budoucí spolupráci obou zemí. Na závěr byla uzavřena řada kooperativních smluv a souběžně s nimi bilaterální dohoda o vědecké a vysokoškolské kooperaci ohledně genetické spolupráce a zavedení čínštiny jako učebního oboru. Přítomní univerzitní profesoři, ke kterým patřili i sinologové, uvítali tuto smlouvu s velkým uspokojením. Čína se tak stala i pro Rakousko důležitým ekonomickým faktorem, jehož trh má koncem desetiletí dosáhnout 700 milionů konzumentů. Jak napsala konzervativní "Die Presse", nikdo jej nemůže ignorovat i když se neví, jak dlouho budou vedle sebe žít kapitalistický systém s konfuciánským komunismem. Samozřejmostí však je, že Čína bude s 30 procenty dominovat ve světovém obchodě a je nutno se řídit podle rakouského přísloví, že "kdo se prvý směje, směje se nejlépe".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio