Rakouským sociálním demokratům klesají preference

3. duben 2007

Rakouský parlament uzavřel první čtení dvouletého státního rozpočtu, který v rekordním čase připravila vláda velké koalice sociálních demokratů a lidovců.

Podle předloženého návrhu se pro letošní rok počítá s příjmy ve výši 65,7 miliard euro a s výdaji o necelé čtyři miliardy vyšší, což odpovídá deficitu 0,91 %. Pro další rok by pak celostátní deficit měl být ještě nižší a dosáhnout pouhých 0,73 %. Tento úspěch bude vykoupen rostoucími příjmy z daní, které budou vyšší letos i v příštím roce o více než čtyři procenta. Nejvíce se očeká od daně z obratu, která vzroste o 3,5 a v příštím roce ještě o dalších 3,8 procenta a dále pak vzrostou i daně z mezd. Celkem tak daňoví poplatníci odevzdají 63,2 a 65,9 miliard euro. Ministr financí a současný lidovecký šéf Wilhelm Molterer ve svém více než hodinovém expozé prohlásil, že se mu podařilo splnit a dokonce ještě překročit "ambiciózní cíle" vládního prohlášení. O rozpočtu se má hlasovat na plenárním zasedání 3.května.

Nezasvěcenému divákovi by se mohlo zdát, že očekávaný největší problém velké koalice, kterým je bezesporu rozpočet, byl dohodnut v rekordním čase a nyní v nezměněné formě poslancům předložen.

Následná parlamentní diskuse však ukázala, že mezi oběma koaličními partnery to přece jen jiskří a harmonie není taková, jak se to snaží předvádět jejich šéfové. Projevilo se to zejména ve vystoupeních předsedů parlamentních klubů Josefa Capa a Wolfganga Schüssela. Sociální demokrat Cap se snažil přesvědčit přítomné, že rozpočet má jasné sociálně demokratické stopy, což se projevuje tak, že jeho těžiště leží v rozvoji školství, infrastruktury a vědeckého výzkumu. Neopomenul však poznamenat, že rozpočet je zatížen problémem zbytečného nákupu Eurofighterů a odmítl Molterův názor o jednostranné odpovědnosti za "břemeno dluhů". Upozornil, že výše dluhů byla společně dohodnuta a vyzval ministra financí, aby toto břemeno střídavě nesly obě strany. Lidovecký exkancléř Schüssel se zjevnou narážkou na projev Capa prohlásil, že rozpočet je pokračováním úspěšné předchozí politiky, která umožnila jeho nynější úspěšné sestavení. Ukázalo se, že negativní sociálně demokratické prognózy "shořely", protože předchozí ministr financí Karl-Heinz Grasser dosáhl údajně "skvělého výsledku" prvotřídní daňovou reformou. Proto mohl vicekancléř Molterer předložit takový "nádherný rozpočet", který umožní aby v ulicích bylo více policistů a více prostředků pro vzdělání a výzkum.

Šéf Zelených profesor Alexander Van der Bellen rozpočet ostře kritizoval, protože podle jeho názoru vzdělanostní ofenzíva zůstala ve skutečnosti trčet a rozpočtová data pro univerzity jsou pouhým "alpským snem". Předseda poslaneckého klubu Svobodných Heinz-Christian Strache konstatoval, že "sociálně studený" kurs Schüssela a Grassera bude pokračovat i v příštích letech. Znovu se ukázalo, že sociální demokraté jsou v úřadu spolkového kancléře pouhými podnájemníky lidovců. Jejich připomínky je nutno hledat jedině s lupou. Rozpočet je podle něj založen ve prospěch velkokapitálu, přičemž střední třída může vykrvácet.

Jak píše časopis Profil, sociální demokraty zasáhla stále se prohlubující "kocovina", vyplývající z ústupků jejich šéfa Gusenbauera vůči lidovcům. Podle vnitrostranického průzkumu téměř každý čtvrtý volič, který v říjnu minulého roku volil sociální demokraty, by nyní tak neučinil. Dotazníková akce iniciativy "My jsme sociální demokraté" dopadla ještě hůře. Důvodem je, že ani jeden z předvolebních slibů, jako žádné Eurofightery, žádné školné a spravedlivé rozdělení životní úrovně, nedokázal spolkový kancléř Gusenbauer splnit. Místo toho podle Profilu nazval protestující studenty "jako k násilí připravené komunisty" a v den uvedení do úřadu se vyjádřil o demonstrantech opovržlivě. Ani svým nejbližším spolupracovníkům nevysvětlil, proč souhlasil se zrušením dědické daně, na kterém trvají lidovci, ačkoliv i sociálně demokratický prezident Heinz Fischer žádá její zachování. Při projednávání rozpočtu se nyní ukázalo, že z výdajů ve výši 70 miliard euro mají ve svých rukách lidovečtí ministři kolem 47 miliard, zatím co pro jejich sociálně demokratické partnery zbylo pouhých 23 miliard. Odborníky to však nepřekvapuje, protože lidovci obsadili sedm klíčových ministerstev financí, zahraničí, vnitra, hospodářství, zemědělství a životního prostředí, vědy a výzkumu, jakož i zdravotnictví a mládeže. Sociální demokraté pak veřejností ministerstva hodnocená spíše jako okrajová pro ženské záležitosti, infrastruktury, školství a kultury, sociálních věcí, spravedlnosti a obrany. Ti pak dostali na "velkolepou" reformu vzdělání na příští dva roky pouhých 195 milionů euro a pro nové výdaje v oblasti sociální péče, včetně zvýšení minimálních důchodů, 445 milionů. Ve srovnání na příklad jen letošní výdaje na Eurofightery činí 467 miliony eur, které bude muset vyplatit v důsledku špatných smluv předchozí vlády. Spolkového kancléře nechává však současná situace klidným a při každé příležitosti prohlašuje, že má dostatečně "dlouhý dech".

Při posledních interpelacích v druhé parlamentní komoře Spolkové rady, proč nedodržel předvolební sliby, Gusenbauer odpověděl, že "jde o něco podobného, jako kdyby si někdo přál k vánocům Rolls-Royce a dostal pouze Mercedes". Jeden ze sociálně demokratických členů toto přirovnání ironicky komentoval slovy: "Kdybychom dostali alespoň Volkswagen".

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio