Rakušané si od předsednictví EU slibují satisfakci

4. leden 2006

Když se před deseti lety Rakousko chystalo na vstup do Evropské unie, byla vstřícná nálada před referendem taková, že mazaný populista Jörg Haider raději ztichl, než by riskoval ohrožení své stoupající popularity. Jenže Rakušané vedle zisků v podobě snadnějšího přístupu na velký trh začali pociťovat časem také potíže.

Ty přineslo hlavně odbourávání opatření, která dlouho chránila některé výrobce a třeba i autoservisy, kde se udržovaly vyšší ceny než jinde v unii.

Vztahy mezi Rakušany a Evropou utržily šrám, když se před šesti lety do vládní koalice dostali Haiderovi Svobodní. Pověst nacionalistických populistů polekala vlády ve Francii a v Belgii, kde nabíraly sílu podobné formace, a proto nechtěly s někým takovým oficiálně jednat. V Bruselu byla na Vídeň vyhlášena diplomatická karanténa. Ve spolku, který je postaven na spolupráci, nemohla trvat dlouho, a proto byla po několika měsících potichu odvolána.

Pocit mrzutosti přetrval, když si Rakušané vždy opatrní na penízky přepočítali, oč se po výměně šilinků za eura pozvedly ceny, a málo bylo platné, že jejich ekonomice se ve srovnání třeba se sousedním Německem daří. K podezřívavému pohledu na Evropu přispívaly právě chladné vztahy mezi Vídní a Berlínem, protože Rakousko se Německem, i když to nerado přiznává, stále podvědomě poměřuje. Proto dlouhé čekání od sousedů na pozvánku na návštěvu pro kancléře Wolfganga Schüssela nesli jeho krajané trpce.

V České republice, která se nyní v Evropské unii stále ještě rozkoukává, je užitečné připomenout, že Rakousko k nevalným vztahům kolem sebe přispělo i samo. Nedokázalo si včas určit, kdo jsou v patnáctce a nyní už v pětadvacítce jeho spojenci, od nichž se může nadít podpory.

Časy chmur jsou ale pryč a v republice pod Alpami, která loni oslavila padesát let od státní smlouvy, která zakládá její neutralitu, přivítali Nový rok se vší, a to nutno zdůraznit, že evropskou parádou. Jakoby si Vídeň připomínala časy, kdy byla ceněným a vítaným mostem mezi Západem a Východem. Vedle kancléře Schüssela 1.ledna na slavnostním koncertě seděla německá kolegyně Angela Merkelová a slovinský premiér Janez Jansa.

Proč ta sláva? Deset let po svém vstupu do Evropské unie stojí Rakousko v jejím čele na půl roku už podruhé. Zemi, která má obyvatel méně než Česká republika, se nabízí výjimečná příležitost dokázat své schopnosti. Vždyť tradiční evropské mocnosti, jako byla v minulém pololetí například Británie, mají větší potíže ladit dohromady překrývající se i křížící se zájmy pětadvaceti členů unie.

Není důležitý jen vyjednavačský um. Na rakouském ministerstvu zahraničí si předem spočítali, že za šest měsíců budou jejich politici a diplomaté předsedat na dvěma tisícům jednáním a schůzek. Nemají-li si uříznout ostudu, pokaždé bude třeba, aby znali agendu, jazyky, a věděli, kdo a co má ve hře. Lze jen doufat, že si přehledy zpráv z rakouského tisku posílané z našeho velvyslanectví ve Vídni pečlivě přečetli v Černínském paláci a ve Strakově akademii, protože Českou republiku čeká nováčkovská premiéra v čele unie za tři roky, což je vzhledem k rozsahu nezbytných příprav co by dup.

Po fanfárách novoročního koncertu se Rakušané chystají do práce. Ministryně zahraničí Ursula Plassniková příští týden vyráží do Paříže a do Haagu, protože loni to byla Francie a Nizozemsko, kde občané v referendech odmítli návrh evropské ústavní smlouvy. Prezident Chirac sice slibuje, že brzy přijde s novými nápady pro Evropu, ale protože jeho zemi příští rok čekají prezidentské a parlamentní volby, tak si šéfka rakouské diplomacie od Seiny přiveze nejspíše jen náznaky a dojmy než cokoli konkrétnějšího.

Ve Vídni si ale chystají jeden trumf. Kdyby ji v době, kdy předsedá Evropské unii, navštívil americký prezident George W. Bush, byla by to dvojí satisfakce. Kdysi bylo Rakousko v nemilosti nejen v Bruselu, ale i ve Washingtonu, například kvůli skvrnám v životopisu prezidenta Kurta Waldheima. Jestli tento trumf vyjde, máme se v roce mozartovského výročí dočkat nebývalé hudební premiéry: Díla salcburského génia mají na klavír společně zahrát kancléř Wolfgang Schüssel a americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová.

Spustit audio