Řecko

18. srpen 2004

Popisovat, čím je pro české občany letos Řecko, by bylo nošením sov do Atén. Ale pro jistotu - oblíbený cíl v době dovolených, místo konání LOH 2004, ale i původce trpké porážky českých fotbalistů na nedávném ME. S tou prohrou už nikdo moc nenadělá. Zvlášť, jestli ji předvídala i proslulá kněžka Pýthie ve známé delfské věštírně.

Ale život jde dál, a rozhodně to pro český fotbal nebyla žádná antická tragédie. Každý z nás má čas od času problém s Achillovou patou. Dnes večer se na pražském strahovském stadionu utkají Češi s Řeky znovu. Pravda - přípravně, přátelsky, ale třeba takový Karel Poborský nezapomíná. Už taky proto, že toho ve fotbale dost pamatuje, důkazem čehož je zatím 99 reprezentačních startů tohoto uznávaného záložníka. Jistě by dnes večer rád obelstil řeckého stopera Traiana Dellase, který pár vteřin před koncem první části prodloužení vstřelil svůj první reprezentační gól, pro nás na EURU 2004 poslední. Dellas se ale v nominaci pro dnešní přátelské utkání neobjevil, ale i tak bude proti komu hrát, včetně nejlepšího hráče letošního fotbalového šampionátu Zagorakise.

Z dovolené v Řecku si přivážíme vzpomínky, suvenýry, fotografie a rodinné videozáběry. Z olympiády třeba taková překvapení, jako když tenista Tomáš Berdych porazí světovou jedničku Rogera Federera. Bude dobré, když česká fotbalová reprezentace připraví, byť v přátelském zápase, řeckým fotbalistům také nějaký hezký zážitek. Aby se pak v Řecku, co do počtu obdržených gólů, ještě dlouho vyprávěly báje o tradiční české pohostinnosti.

Spustit audio