Řeckými pašijemi končí Česká hudba 2004

11. leden 2005

Českou premiérou opery Bohuslava Martinů Řecké pašije v Janáčkově divadle v Brně bude slavnostně ukončen roční mezinárodní projekt Česká hudba 2004. Inscenace první verze opery psané na anglický text byla poprvé uvedena na Bregenzer Festspiele 20. července 1999 a v Royal Opera House, Covent Garden, Londýn 25. dubna 2000.

Řecké pašije jsou poslední velkou jevištní prací, kterou skladatel Bohuslav Martinů (1890-1959) dokončil. Opera vznikla na motivy románu řeckého spisovatele Nikose Kazantzakise Kristus znovu ukřižovaný, jenž na Martinů hluboce zapůsobil. Děj opery nás zavádí do řeckého prostředí: je doba Velikonoc, vesničtí usedlíci se chystají nastudovat pašijové hry. Manolios, jenž v nich získal Kristovu úlohu, svůj úkol bere velmi vážně a rozhodne se žít ctnostným životem. Když pak k usedlíkům přichází zástup uprchlíků, jejichž vesnice byly vydrancovány Turky, je to Manolios, který jim chce pomoci a získává na svou stranu řadu vesničanů. To se ale nelíbí radě starších, jejíž členové dbají pouze na vlastní prospěch. Situace se vyhrotí až do krajních mezí, kdy je Manolios-Kristus zavražděn rukou vesničana Panaitise, který měl v pašijích ztvárnit roli Jidáše.

Řecké pašije na Bregenzer Festspiele

Řecké pašije existují ve dvou úplných, avšak zásadně odlišných verzích. První "londýnská" verze byla komponována v letech 1954-1957 a Martinů ji zamýšlel uvést ve světové premiéře v londýnské Královské opeře Covent Garden v roce 1958. První inscenace se však dočkala teprve v roce 1999 na festivalu v Bregenzi (v koprodukci s Královskou operou, Covent Garden, kde dílo bylo premiérováno 25. dubna 2000). Inscenační tým tvořili režisér David Pountney, scénograf Stefanos Lazaridis, kostýmní výtvarnice Marie-Jeanne Lecca, světelný designér Davy Cunningham a dirigent Ulf Schirmer.

Řecké pašije na Bregenzer Festspiele

Druhá, tzv. "curyšská", verze vznikala od roku 1957 do ledna 1959, premiérována byla 9. června 1961 v Curychu pod taktovkou Paula Sachera a je dnes díky četným provedením a dvěma nahrávkám všeobecně známa. Skladatel se provedení díla však již nedočkal, zemřel pouhý rok po jeho dokončení. Československá premiéra Řeckých pašijí se konala o necelý rok později, 3. 3. 1962, a to v brněnském divadle.

Uvedení první verze Řeckých pašijí v produkci londýnské Královské opery, v režii Davida Pountneyho a pod taktovkou dirigenta Christiana von Gehrena, je závěrečným počinem projektu Česká hudba 2004 - nedílná součást evropské kultury. Pro brněnské publikum je to mimořádná příležitost seznámit se s vynikající inscenací předního operního domu v podání zahraničních sólistů, jež své role ztvárnili již při provedení v Bregenzi a Londýně. Na inscenaci se podílí sbor a orchestr Janáčkovy opery.

Řecké pašije na Bregenzer Festspiele

Osoby a obsazení:

Grigoris, kněz z Lykovrisi - Peter Sidhom
Aga - Richard Angas
Učitel - Terry Jenkins
Patriarcheas - Eric Garrett
Ladas - Jonathan Fisher
Kostandis - Adrian Clarke
Yannakos - Hubert Francis
Michelis - Peter Auty
Panait - Robin Leggate
Manolios - Mathew Elton Thomas
Lenio - Anat Efraty
Fotis, kněz uprchlíků - Willard W. White
Kateřina - Marie McLaughlin

Kromě 16. ledna mohou diváci operu v Janáčkově divadle navštívit ještě 18. a 20. ledna 2005.

Spustit audio