Ředitelství silnic a dálnic chtělo odstranit netřebickou alej. Nakonec padne jen sedm stromů

31. červenec 2019 09:55

Většina stromů z rozsáhlé aleje u silnice E 55 v okolí Netřebic na Českokrumlovsku bude stát dál. Rozhodl o tom Městský úřad v Kaplici. O povolení k odstranění víc než tří desítek stromů v těsné blízkosti hlavního tahu na Rakousko žádalo Ředitelství silnic a dálnic.

K zemi nakonec půjde pouze sedm stromů, které kvůli svému stavu ohrožují bezpečnost. Do správního řízení se vložili i ekologičtí aktivisté. „Těch stromů je celkem třicet sedm. Původně to byla dubová, pak lipová alej. Teď tu jsou javory a jasany z roku 1818 až 1820,“ popisuje stromořadí  aktivistka z hnutí Duha Růžena Šandová.

V jindřichohradeckých sadech se zatím kácet nebude. Zastupitelé chtějí nový projekt

Kácení v městských sadech v Pelhřimově

V Husových a Mertových sadech v Jindřichově Hradci se stromy kácet nebudou. Zastupitelé chtějí nový projekt na obnovu parků v centru města.

Podle ní by hlavním problémem odstranění aleje bylo narušení krajinného rázu. „Každý vzrostlý strom je velká klimatizační jednotka a i řidičům je příjemnější, když projíždějí zastíněnou krajinou,“ dodává další argument proti odstranění stromů Šandová. Ke stejnému názoru dospěl i Odbor životního prostředí v Kaplici. V písemném prohlášení pro Český rozhlas úředníci uvedli, že odstranění aleje by mělo vliv na krajinný ráz.

Ředitelství silnic a dálnic s tímto závěrem nesouhlasí a argumentuje především bezpečností. „Kořenový systém zvedá vozovku a při špatných povětrnostních podmínkách dochází k pádu větví na vozovku,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Odbor životního prostředí Kaplice ale také upozornil, že i zachované stromy v aleji budou dál dožívat. Je proto možné, že za pár let už stromořadí takový význam v krajině mít nebude.

Spustit audio

Související