Rekordní počet diváků hlásí Slavonice Fest. Sály se zaplnily při filmových projekcích i koncertech

6. srpen 2023 11:58

Ani chladné a deštivé počasí milovníky filmu a hudby neodradilo od návštěvy Slavonice Festu. Sály byly často zaplněné do posledního místa. Festival v jihočeských Slavonicích letos dokonce trhá návštěvnické rekordy.

I když je k dispozici celkem šest sálů, čtyři z nich jsou zpravidla zcela zaplněné. Diváků letos do Slavonic přijelo tolik jako naposledy před covidem v roce 2019.

„Počítali jsme s tím, že tady možná bude víc lidí než loni, ale zase předpověď počasí tomu moc nenahrávala. A teď se ukazuje, že nám chybí alespoň ještě jeden sál. Lidí je tu opravdu hodně, myslíme si, že ještě víc než v roce 2019, ke kterému jsme se upínali,“ raduje se ředitel festivalu Ondřej Trojan.

A ani diváci nevypadají, že by jim počasí příliš vadilo. „My sem jezdíme každý rok, tak jsme si to nenechali ujít ani tentokrát.“ „My jsme tu poprvé, ale celých devět let jsme vždycky poslouchali reportáže v rádiu a strašně jsme sem chtěli jet. Tak se nám to splnilo na desáté výročí.“ „Vzali jsme to jako jednu z mála dovolených, které máme, a jsme rádi,“ říkají.

Lidé mají zájem nejen o filmy, ale také koncerty. Velmi oblíbená je hudební stodola v malé vesničce Maříž u Slavonic. Úplně plno bylo třeba na koncert Ivy Bittové. „Počasí krásně vyšlo, pršelo těsně před začátkem a pak už jenom svítilo sluníčko. Navíc bylo plno, což je úžasné v dnešní době, po pandemii lidé moc nechodí. Bylo tu příjemné přijetí a myslím si, že se podařilo vytvořit krásnou atmosféru ve stodole,“ komentuje Iva Bittová.

O hudební dramaturgii Slavonice Festu se stará šansoniérka Lenka Nová. „To místo nás vede. Já už si dokážu představit, co se sem hodí, jací diváci za námi jezdí. To prostředí dělá tak třetinu festivalu, bez nádherných míst jak na statku v Maříži, tak ve městě ve Slavonicích by festival nebyl kompletní,“ popisuje.

Večer se ve Slavonicích zaplní kavárny a bary okolo náměstí. A kdo ještě nemá dost, může se vytančit a vypustit páru na některém z velkých koncertů a tanečních party v kulturáku.

Spustit audio

Související