Relikviář sv. Maura mohou ‘vidět‘ i nevidomí

22. únor 2011

Na Pražském hradě mají lidé ještě deset dní možnost vidět relikviář svatého Maura. Od dnešního dne tu bude přístupný i haptický model pro nevidomé.

V rámci projektu studentů Přírodní školy vznikla maketa v měřítku 1:1 s výzdobou i soškami. Uvnitř modelu budou i další dotykové pomůcky, které odpovídají skutečnému obsahu relikviáře.

Dotykový model bude sloužit především zrakově handicapovaným, ale pořadatelé výstavy doufají, že přitažlivý by mohl být i pro menší děti. Vyrobili ho odsouzení z věznice v Horním Slavkově.

V zahraničí jsou tyto modely pro nevidomé už běžné, a to u každé větší památky. A jak Radiožurnálu řekl Viktor Dudr ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, začínají se už objevovat i v České republice. „Je jenom na aktivitě jednotlivých pořadatelů, do jaké míry to již berou vážně.“

Model památky je podle něj potřeba nevidomým zpřístupnit tak, aby si ho mohli osahat. „Je-li zvoleno správné měřítko, správná volba detailů, které na tom modelu jsou, a také správný materiál, vím přesně, co je to za památku,“ uvedl Viktor Dudr s tím, že například studenti se zrakovým postižením jedině díky těmto modelům mohou rozpoznávat jednotlivé stavební slohy.

Unikátní dotykový model relikviáře svatého Maura se po krátké zastávce na Pražském hradě stane součástí revitalizované expozice na zámku Bečov, kam se v březnu vrátí i originální relikviář.

Spustit audio