Režisér a scénárista Tomáš Pavlíček je stále členem Filmového klubu Chrudim

14. říjen 2021

Úspěchy sklízí jako režisér i scénárista, na svém kontě má několik celovečerních filmů a učí také režii na FAMU. I nadále je ale Tomáš Pavlíček věrný městu, kde vyrůstal, kam se stále rád vrací a které bylo jeho velkou inspirací.

„Vlastně všechny moje filmy před FAMU byly o Chrudimi,“ říká Tomáš Pavlíček. Vzpomíná na časté návštěvy chrudimského kina, kde je dodnes členem filmového klubu. A hlavně na to, jak tam společně s několika přáteli natáčeli své snímky na kameru matky jedné z kamarádek.

Tomáš Pavlíček k nim také psal scénář a v některých z nich hrál. Jít po gymnáziu na filmovou školu ale neplánoval, nechtěl totiž přijít o úplnou tvůrčí svobodu. Byl to až nápad jeho otce. „Řekl mi tehdy s nadsázkou, že když se na ty moje výtvory pořád musí dívat, že bych to měl zkusit.“ Přihlásil se tedy v podstatně na poslední chvíli na režii na FAMU a vyšlo to.

Režisér Tomáš Pavlíček v Pardubicích, kam stále jezdí za babičkou a pardubickými kapelami

Věra Chytilová a pardubické kapely

Tomáš Pavlíček rád vzpomíná na velkou řádku skvělých pedagogů na FAMU, v čele s režisérkou Věrou Chytilovou, kterou považuje profesně za jednu z nejdůležitějších osobností svého života.

Na otázku, jestli byla skutečně tak přísná, jak se nám divákům ze střípků z natáčení ukazuje, odpovídá: „Ona byla spíš přímá. Neztrácela čas balastem, zeptala se rovnou na to zásadní. Velmi rychle vycítila, čeho se ten druhý nechce dotknout, a naopak toho ona se dotkla nejdřív a nejrychleji. Chtěla všechno hned odhalit a vyhrábnout. A je přirozenou vlastností lidí, že naopak chtějí nejniternější věci schovávat. Možná proto se mohla zdát přísnou.“

Tomáš Pavlíček

Filmy, pro které také napsal Tomáš Pavlíček scénář, vycházejí z jeho osobní zkušenosti nebo míst, které zná. Ve filmu Parádně pokecal tak opět hraje významnou roli Chrudim, kterou tam pojmenoval Sedmihoří. K Chatě na prodej ho zase inspirovala jeho rodina a její chataření.

Nápad na scénář televiznímu filmu Non stop lahůdky z cyklu Jak si nepodělat život přišel díky podniku non stop lahůdky, který má nedaleko svého bydliště v Praze. Ve svých filmech také rád uplatňuje hudbu pardubických kapel, které si už v mládí oblíbil. Třeba Volantu, Dukly vozovny nebo Kalkata bandu. Muzikanti z té poslední po něm dokonce pojmenovali své album, které nazvali prostě: Tomáš Pavlíček.

Spustit audio

Související